Vogeldagboek©


Maandag 22 juli 2002 - Ruiters

Even hoopte ik dat de poelruiter, die al twee dagen was gesignaleerd, nog aanwezig zou zijn, maar in de noordwesthoek van de Starrevaart scharrelden 'slechts' een bos- en een groenpootruiter. Op de voedselrijke slikken in dat gedeelte van de Starrevaart foerageren in deze periode tientallen kemphanen en verder o.m. diverse zwarte ruiters, bonte strandlopers, (2) krombekstrandlopers, kleine plevieren, grutto's, kluten en allerlei zwemvogels.

Kemphaan220702
Kemphanen (Philomachus pugnax, male) in alle maten en soorten op de Starrevaart

Verder op de Starrevaart o.m. een fraai gekleurde steenloper, een paar witgatjes en oeverlopers, een oeverzwaluw en een zomertortel, enkele malen veroorzaakte een overvliegende sperwer voor grote onrust, zelfs de circa vijftig lepelaars vlogen op.

KleinevuurvlinderA220702
Een kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas) op het 'vlinderpad' bij de Starrevaart

Kleingeaderdwitje220702
Klein geaderd witje (Pieris napi, female), met stippen dus een vrouw.

De twee mogelijk moederloze sperwerjongen in het Prielenbos vergaat het nog steeds goed. Voor de niet-Zoetermeerse lezers: vorige week kwam het bericht dat in de buurt van het Prielenbos een sperwervrouwtje was doodgereden. En sperwerjongen van een paar weken oud hebben hun moeder nodig om de prooien in kleine stukjes te snijden, vader kan dat niet. Gelukkig zijn deze jongen al vrij groot, vanmiddag kon ik ze tussen de bladeren door nog beter bekijken dan zaterdag en kon ik zien dat ze de meeste donsveren al kwijt zijn. Ik heb (opnieuw) geen oudervogel gezien. Van een vogelvriend hoorde ik dat hij het mannetje een prooi op het nest heeft zien brengen. Ze redden het waarschijnlijk wel!

In Hazerswoude-Dorp zijn nog steeds monniksparkieten aanwezig, niet meer op de oorspronkelijke plaats maar enkele honderden meters naar het westen, ook daar hebben ze nesten in een treurwilg gebouwd.

ZwartsprietdikkopjeA220702
Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola)