Vogeldagboek©


Maandag 6 mei 2002 - Achttien oeverlopers

Aan weerszijden van het pad langs de Wilckplas werden vanmiddag enkele tientallen essen, elzen en meidoorns geplant. Het worden geen dichte hagen, want waar ze aan de noordkant staan, staan ze niet aan de zuidkant en omgekeerd. Voldoende 'kijkgaten' voor vogelaars dus, die in de winter nu zelfs wat beschutting kunnen zoeken, al kan ik moeilijk wennen aan struiken in de polders, die horen toch 'open' te zijn?!

'k Heb gefascineerd zitten kijken naar een groepje van 6 regenwulpen. De regenwulpen, kleinere soortgenoten van onze wulp, met een lichte lengtestreep op hun kop, kondigden hun komst met hun bekende zeventonige roep aan, namen vervolgens een zeer uitgebreid bad, daarna gingen ze op de kant hun veren staan poetsen om ten slotte in een aangrenzend weiland te gaan foerageren. Na een uurtje vertrokken ze weer, op weg naar hun broedgebieden in Noord-Europa.

In het geriefbosje zat een buizerd op een nest, hij stak er nogal hoog bovenuit, een vreemd gezicht. Ik vroeg me af of hij/zij daar zat te broeden of kraaien aan het pesten was die eerder op dat nest hebben gezeten. Verder o.m. 2 tapuiten, 3 mannen wintertaling, 1 man slobeend, 2 mannen en 2 vrouwen kemphanen, 2 kleine plevieren en 4 visdiefjes. Bij de Amaliahut, waar een onverschrokken natuurvriend opnieuw een nieuw logboekje heeft neergelegd, zongen een rietzanger en een grasmus.

Vanavond de schokkende berichten over de moord op Pim Fortuyn ontvlucht en een verkenningstocht gemaakt over het, nog niet geheel voltooide, fietspad langs de Benthuizer en Noordhovense Plas. Op de noordelijke eilandjes van de Benthuizer Plas maakten maar liefst 18 oeverlopers een hels kabaal. Het grootste deel van de groep vloog even later richting westen weg. Er waren 4 kleine plevieren, een paartje was aan het baltsen en paren. Op een mini-eiland broeden een aantal kluten en visdiefjes. Er liep 1 zwarte ruiter in zomerkleed in een van de kleine Noordhovense plasjes.