Vogeldagboek©


Dinsdag 7 mei 2002 - Doodsstrijd van een meeuw

Ineens was er een vreemd rumoer bij het eilandje in de Starrevaart. Kokmeeuwen krijsten ánders dan anders. Een kokmeeuw lag in het water, dieper dan normaal, net alsof hij wat naar beneden werd getrokken, was er een beweging onder water vlak achter de meeuw? In elk geval kon de vogel z'n vleugels nauwelijks meer bewegen, hij probeerde het eilandje te bereiken, wat in een heel langzaam tempo ook lukte. Maar wat niet lukte, was op de stenen te klauteren, net of er lood aan z'n poten hing. Al na een paar minuten moest de meeuw zich weer in het water laten zakken, waarna hij snel scheef ging hangen en verdronk. Het bleef raadselachtig wat de meeuw was overkomen, misschien aan poten en vleugels gewond geraakt door een aanval van een snoek?

Kokmeeuw070502
Kokmeeuw (Larus ridibundus) vecht tevergeefs om uit het water te komen.

Een lepelaar maakte het zich vanmorgen erg moeilijk door midden in de kokmeeuwenkolonie te gaan foerageren. 'Geen goed plan' zullen veel kokmeeuwen gedacht hebben en vielen de lepelaar doorlopend aan, die zich met opengesperde snavel en opgestoken veren een tijdje verdedigde, maar ten slotte de moed opgaf en midden op de plas ging slapen. Er waren vandaag 4 lepelaars. Een deskundige heeft me eens verteld dat de lepelaars die we op het ogenblik in de polders (en op de Starrevaart e.d.) zien, zwervers zijn, lepelaars die geen partner hebben en niet aan het broedproces deelnemen.

Lepelaar070502
Lepelaar (Platalea leucorodia) verdedigt zich met z'n snavel en opgezette veren tegen aanvallende kokmeeuwen die hem niet in hun broedkolonie dulden.
LepelaarA070502

Kluut070502
Kluut (Recurvirostra avosetta) op het schelpeneilandje.

De nijlgans op het eilandje zit nog steeds te broeden op eieren van o.a. een grauwe gans. Dat zat ze op 28 maart ook al, zo'n zes weken geleden. Normaal komen ganzeneieren na zo'n dertig dagen uit, dus van dit broedsel zal niets terechtkomen. Het komt voor dat vogels zich 'doodbroeden', deze gans begint hiervoor aardig haar best te doen.

Visdiefje070502
Visdiefje (Sterna hirundo) rust even uit.

Verder op de vogelplas o.m. 3 oeverlopers, 2 zwarte ruiters, 1 groenpootruiter, 2 juveniele dwergmeeuwen, 7 wulpen, de (eerste) 3 jonge kluten (er broeden flink wat kluten en visdiefjes op de slikken), 4 Temmincks strandlopers maakten een tussenstop van een kwartier, 1 vrouw brilduiker was nog aanwezig, 1 ooievaar vloog over het water en hoog in de lucht trok een late brandgans naar het noorden.

Vanavond weer heerlijk rustig bij de Wilckplas met o.a. 1 vr tapuit, een paartje gele kwikken, 3 man en 1 vrouw wintertaling, 1 man slobeend, 2 bergeenden, 2 kleine plevieren, 1 groenpootruiter, 3 zwartpootruiters, 4 regenwulpen. In het geriefbosje zat de buizerd op het nest met vlakbij een vrij klein exemplaar, het mannetje.