Vogeldagboek©


Maandag 4 maart 2002 - Merels in de hulst

Op krap drie meter van het keukenraam begonnen vanmorgen een merelman en -vrouw in de hulst een nest te bouwen. Op gezichtshoogte; vroeg in het seizoen bouwen merels hun nesten lager dan tegen de zomer, zo is mij ooit verzekerd. Deze merels hadden haast. In straf tempo werden twijgjes, strootjes, mos en ander geschikt materiaal aangevoerd. De man flikkerde zijn oogst op de hoop, het vrouwtje ordende alles netjes, en drukte met haar borst, vleugels wijd gespreid, op hun beginnende woning, alsof ze de maat aan het nemen was.

Vanachter het raam en de koffie volgde ik elke beweging van het gelukkige stel, maar ineens kwamen ze niet meer. Zonder zichtbare aanleiding gaven ze er de brui aan. En vanmiddag bij thuiskomst was er geen strobreed bijgekomen. Zouden het oefeningen geweest zijn voor het échte bouwwerk dat binnenkort gaat beginnen?

Op de Starrevaart stond het water erg hoog, het nieuwe eiland stond gedeeltelijk onder water, de recente storm week lijkt schade te hebben aangericht aan het eiland, net zoals aan de zuidelijke rietmatten die allemaal verdwenen zijn. Een man bruine kiekendief kwam vanaf het Buytenpark - waar kort tevoren ook een man was gesignaleerd dus wellicht was het dezelfde - aangevlogen en leek bij de Meeslouwerplas te gaan landen. Een vrouwtje sperwer veroorzaakte paniek, ze dook tevergeefs naar een kievit.

Twee lepelaars waren korte tijd aanwezig, de rosse stekelstaarten (5 mannen en 5 vrouwen) waren volop met elkaar in de weer, wat een prachtige importproducten zijn deze Amerikaanse eendjes toch. De schaduwzijden van hun aanwezigheid in Europa zal ik niet herhalen.

Verder op de vogelplas o.m. 3 dodaarzen, 3 man en 3 vrouw brilduikers, 1 vrouw nonnetje, en 2 geringde scholeksters, oude bekenden van de afgelopen twee jaar: de Humble Point scholekster met de 5 ringen en de in 1989 als tweedejaars geringde scholekster met groen/zwarte streepjescode, geringd in de Exe Estuary in het Engelse Devon.

Scholekster_groenering040302
In het midden de scholekster (Haematopus ostralegus) met de groen/zwarte ring.