* Op de Natuurkaart 'tussen Starrevaart en Spookverlaat' heb ik een aantal poldernamen aangepast. Het zijn kleine wijzigingen, zoals Zoetermeersche Meerpolder in plaats van Zoetermeerse, bij sommige namen moest juist wel of geen koppelteken, maar de schrijfwijze is nu in overeenstemming met de officiële namen van het Hoogheemraadschap van Rijnland.
De (polder)namen rond Gelderswoude kunnen, door ruimtegebrek, niet voluit op de kaart geschreven worden. Er is in het verleden nogal gegoocheld met de s'en en ch's, dit is het resultaat: Gelderswoudse Kerkpad, Gelderwoudse Polder, Drooggemaakte Gelderwoudsche Polder.
De kaart is onder de knop Natuurkaart te downloaden. Het bestand is gecomprimeerd 0,3 Mb groot, uitgepakt ruim 7 Mb. De kaart is in een hoge resolutie gemaakt en, zeker op fotopapier, haarscherp te printen. Let er bij het afdrukken wel op dat de kaart op een liggend A4-tje past, de instellingen zijn afhankelijk van het printerprogramma.
* Vrijdagavond 8 augustus zat er een merkwaardige duif op de weilanden van de Generale Polder die grenzen aan De Wilck. Wellicht is het een sierduif of een 'exotische' duif waarvan ik de naam niet weet. De snavel was van een volwassen duif: geel met een oranjegele basis. De kop was grijs, duidelijk afstekend tegen het bruingrijze van de vleugels. Op het achterhoofd was niets te zien van een witte vlek of een groenblauwe gloed die veel duiven kenmerken, de nek was donker van kleur. Over de borst hing een vage rode gloed. Wie het weet mag het zeggen! Het mistte vrijdag nogal waardoor ik geen duidelijker foto's kon maken.
|
|
* Op de Starrevaart zitten nog steeds donsjongen van de visdieven. Deze juveniele visdief (Sterna hirundo - Common Tern, juvenile) is inmiddels enkele maanden oud en door het donkere jeugdkleed heen beginnen de grijze veren van volwassenheid al door te schemeren (foto 14 augustus).
* Op 28 juli heb ik in Zeeland een sprinkhaan gefotografeerd, ik wist destijds de naam niet. Het gaat om een krasser (Chorthippus parallelus - Meadow Grasshopper, female), een vrouwtje. In grote delen van Europa komt deze sprinkhaan voor, ook in Nederland is hij algemeen, alleen in het noorden en westen ontbreekt hij grotendeels.
|