Vogeldagboek©


Zondag 17 augustus 2003 - Over reigers, koekoeken, egels en veren

Vanmorgen voor de koffie een dik uur in De Wilck geweest, heerlijke zondagsrust. Ik was nog maar net het pad naar de plas opgelopen, of er vloog een juveniele purperreiger uit een slootje op. Hij zat vlakbij, maar ik had de vogel niet gezien in de begroeiing, hij ging een eind verder langs de waterkant jagen en had al snel een prooi te pakken. Twee grote zilverreigers zaten in en rond de Wilckplas.

Opnieuw twee juveniele koekoeken, het waren twee vogels met een roodbruinachtige gloed en met duidelijk de witte jeugdvlekken op hun achterhoofd. Inmiddels heb ik begrepen dat juveniele vogels altijd een rossigbruine gloed hebben. Dit houdt in dat de grijze koekoek die ik de afgelopen week bij het geriefbosje heb gezien, een volwassen vrouwtje geweest moet zijn; het was geen volwassen man want die heeft een scherp afgetekende grijze borst en bij deze vogel liep de bandering tot in de hals door, zoals bij vrouwtjes. Al met al de afgelopen dagen dus minimaal drie koekoeken bij de Wilckplas.

Koekoek170803A
Deze juveniele koekoek (Cuculus canorus - Common Cuckoo, juvenile) ving vanmorgen in De Wilck de ene na de andere rups.

Verder jakkerde er een boomvalk voorbij, een juveniele bruine kiekendief (eigele kop, geen spoor van rui wat je op het ogenblik bij veel adulte vogels ziet) cirkelde regelmatig speurend rond, de groep (van 47) grauwe ganzen was aanwezig evenals de circa vijftig verwilderde boerenganzen, er zaten zeker zo’n dertig watersnippen die regelmatig af- en aanvlogen, 2 zwarte ruiters, 3 tureluurs, 1 kemphaan en 1 lepelaar.

Steenrodeheidelibel170803
Twee rode heidelibellen (Sympetrum spec) vlogen vanmorgen even langs het wandelpad door De Wilck. Ik kon niet zo snel zien of het hier om de steenrode of de bloedrode heidelibel ging. Later is mij duidelijk gemaakt dat het een steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum - Vagrant Darter) is. Deze heeft gele lengtestrepen op de poten, de bloedrode heeft geheel zwarte poten.

Kleinevuurvlinder170803C Kleinevuurvlinder170803B
Kleine vuurvlinders (Lycaena phlaeas - Small Copper) zie je op het ogenblik overal, ook in De Wilck. Links de bovenkant, rechts de onderkant.

Kleinevos_rups170803
Deze rups van de kleine vos (Aglais urticae - Small Tortoiseshell) wist tot vanmorgen te ontkomen aan de spiedende ogen van de koekoeken.

* Zou de egel zo’n groot nest/hol in onze tuin hebben gebouwd om jonkies ter wereld te brengen? In elk geval zit er meer dan een egel in het nest, Nelly zag vanmorgen achter in het donkere bouwwerk dat een egel een andere likte. De grote egel is trouwens een flink deel van de dag op stap, voedsel zoeken? Ik heb al enkele malen bij het nest een kleine hoeveelheid kattenbrokjes neergelegd en die zijn snel verdwenen. Als de egel weg is (kan je zien doordat de ingang helemaal open staat, als de egel binnen is, trekt hij/zij er wat beschermend nestmateriaal voor), hoor je soms nog geritsel uit het inwendige komen. Wel spannend zo’n stekelige tuinbewoner.

Als je vaak buiten bent, kom je overal vogelveren tegen. Soms zijn ze wel thuis te brengen, al dan niet speurend op de internetsite http://www.feathers.tk/ of in het boekje Vogelsporen dat ik nu en dan uit de bibliotheek haal (staat inmiddels op m’n verlanglijst), maar ook vaak lukt het me niet. Hieronder drie veren. De grootste is 23 cm lang, en donkerbruin van kleur, lag vanmorgen bij de Wilckplas, een opvallend exemplaar. Het kleintje vond ik op 29 juli in het Prielenbos en de veer boven aan de foto vanmiddag in het Reeuwijkse Hout, de laatste zou van een fazant kunnen zijn.
Veren170803

* Uit Vogeldagboek van 18 augustus: De grote vogelveer waarvan ik gisteren een foto meestuurde, is 'gedetermineerd'. Rick, een trouw lezer van Vogeldagboek, was zaterdag voor het eerst van zijn leven naar De Wilck gegaan. In de hoes van zijn statief had hij veren gestopt die hij een tijdje geleden had meegenomen. Hij had die veren er thuis uitgehaald maar er eentje in laten zitten en die moet er in De Wilck uitgevallen zijn. De veer had hij meegenomen uit..... Kenia, hij is van een helmparelhoen.