Vogeldagboek©


Maandag 18 augustus 2003 - Allemaal exoten

Het blijft warm (en vreselijk droog), dat moet lekker zijn voor de exotische vogels die je zo links en rechts in ons landschap ziet. Vanmorgen in de Gelderwoudse Polder en in de 'Zwetpolder' 1 grote zilverreiger, op de Starrevaart 2 heilige ibissen, nog steeds de valkparkiet en, naast een handvol adulte vogels, een moeder met 4 kleine rosse stekelstaarten. Een bijzonder grappig gezicht. Het zijn net wolpluisjes die floep naar beneden gaan en als dansende dobbertjes even later weer aan de oppervlakte komen.

Nijlganzen180803
Ook nijlganzen (Alopochen aegyptiaca - Egyptian Goose, juveniles) zijn exoten, al zijn ze inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Deze jonge nijlganzen zaten op de ka naar de hut.
Nijlgans180803

Valkparkiet180803
Op het eilandje bij de Starrevaarthut liggen enkele hopen met verwijderde vegetatie. Daarin barst het ongetwijfeld van de zaden en zolang die er zijn, zal de valkparkiet (Nymphicus Hollandicus - Cockatiel) niet vertrekken. Eenmaal vloog hij verontrust op voor een passerende sperwer en kon ik hem beter op de foto krijgen, meestal scharrelt de vogel met de kop naar beneden door de rommel.

Goudplevier180803
Vanmorgen een rondrit gemaakt, begonnen in De Wilck waar 6 goudplevieren (Pluvialis apricaria - Golden Plover) even een tussenstop hielden. Ze zijn volop aan het ruien, over niet al te lange tijd zullen alle zwarte buikveren verdwenen zijn.

In het natuurgebied Noord-Aa een wandeling gemaakt, 1 sperwer, 1 witgat en tientallen paardenbijters. Op de Starrevaart verder o.a. 19 lepelaars, 1 geoorde fuut, 62 wintertalingen (maar de mannen nog niet in prachtkleed), 4 oeverlopers en 12 zwarte ruiters.

Vanavond naar De Wilck. Daar kwamen net twee mensen uit Alphen aangereden met een compleet versufte tapuit in een kooitje, ze wilden hem in de weilanden vrijlaten, allicht beter dan tussen de huizen met katten. De vogel knapte al wat op nadat er wat water in zijn snavel was gedruppeld en werd in een weiland losgelaten. Hoewel de vogel er prima uitzag en ogenschijnlijk niets gebroken had, kon hij nog niet vliegen, waarschijnlijk van de stress. Hij kroop snel in de beschutting.

Tapuit180803
Dit is de tapuit (Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear, male) die wellicht ergens tegenaan gevlogen was en helemaal de kluts kwijt was. Hopelijk knapt hij (het is een mannetje) in De Wilck weer op.

Het was vanavond in en rond de Wilckplas weer genieten geblazen, met o.a. deze vogels: nog 1 tapuit, 2 paapjes, 5 gele kwikstaarten, 3 zomertalingen, 3 witgatjes, 6 zwarte ruiters, 2 juv. bontbekplevieren, 1 lepelaar, 13 kemphanen, 1 wintertaling, 1 juv. purperreiger, 1 grote zilverreiger, 1 juv. koekoek en 1 juv. bruine kiekendief. Twee vogels vlogen over, een was een groenpootruiter, de ander was duidelijk kleiner. Verder vlogen steeds wulpen en goudplevieren rond.