Een tropisch warme dag, tegen de dertig graden langs de kust. Vanmorgen naar de westkant van het Westerpark in Zoetermeer geweest om van de bloemen en de vlinders te genieten. Er vlogen tientallen landkaartjes en bruine zandogen, ook andere vlindersoorten, maar in minder grote aantallen. Een zomertortel liet doorlopend zijn snorrende gekoer horen maar bleef zich tussen de bladeren verstoppen. Even langs de Starrevaart (maar liefst 720 grauwe ganzen) voordat ik aan m'n siësta begon, een 'tijdverdrijf' dat bij dit warme weer past.
Landkaartjes (Araschnia levana prorsa - Map Butterfly) danken hun naam aan het landkaartpatroon op de onderkant van hun vleugels. Het is een vrij kleine vlinder die je op het ogenblik op veel plaatsen kan zien vliegen.
Ook mooi, door hun eenvoud, zijn kleine geaderde witjes (Pieris napi - Green-veined White; male). Ze zijn makkelijk van kleine koolwitjes te onderscheiden doordat hun aders met een grijsgroene kleur bestoven zijn en daardoor opvallen, bij kleine koolwitjes zijn de vleugels vrijwel egaal. Op de foto een man, vrouwen hebben duidelijke(r) stippen op hun vleugels.
|
|
Aardakers (Lathyrus tuberosus - Tuberous Pea; Earth-nut Pea) zijn vlinderbloemigen op slanke ranken, het ziet er wat slordig uit. Maar de karmozijnen en licht geurende bloemen van deze beschermde plant zijn sieraadjes in onze natuur.Ze komen lang niet overal in ons land voor, in het Westerpark kan je ze nog vinden.
Ten slotte nog een vlinder, een citroenvlinder (Gonepteryx rhamni - Brimstone, female). Dit is een vrouwtje, zij is bleker dan haar geelachtige man.
|