Op het ogenblik kan je overal jonge vogels zien, ze hebben de kritieke fase van hulpeloos beest doorstaan en kunnen nu voor zichzelf zorgen. Sommige vogels lijken al behoorlijk op hun ouders, maar er zijn toch vaak kenmerkende verschillen te zien, vandaag twee voorbeelden. Bovendien hebben jonge vogels altijd een strak verenpak, terwijl ouders in deze tijd vaak (gaan) ruien en wat veren missen, dat zijn dus altijd adulte vogels.
Juveniele grutto's (Limosa limosa - Black-tailed Godwit, juveniles) onderscheiden zich vooral van hun ouders doordat ze geen strepen op hun bruinachtige hals en borst hebben en door de lichte zomen om de rugveren. (Foto op 11 juli in de Wilckplas gemaakt.)
|
|
Bij jonge eksters (Pica pica - Common Magpie. juvenile) valt vooral de geelbruinige kleur aan de snavelbasis op, bij hun ouders is dat een egale donkere kleur.
De ekster zat vanmorgen bij de Starrevaart, daar waren ook o.m. 24 lepelaars. In het moerasbos tussen Kniplaan en Meeslouwerplas riep een groene specht. Zondagmorgen liepen aan de westkant van De Wilck 68 kemphanen in de weilanden.
Vanavond opnieuw enkele uren tevergeefs geluisterd naar de roep van het kleinst waterhoen in het plas-drasweiland in Oud-Alblas. De eerste dagen dat de vogel werd gehoord, riep hij kennelijk zeer regelmatig, maar na vrijdagmorgen had ik vanavond weer de pech dat de vogel zich rustig hield. Niet dat je je daar bij de eendenkooi hoeft te vervelen, want je hebt aan de ene kant de polders en aan de andere kant een brede boezem. Op het weiland zaten 175 grutto's en 32 kemphanen, 1 kleine plevier, overvlogen 1 watersnip, 1 boomvalk, 5 zwarte sterns en 4 purperreigers.
|