Vogeldagboek©


Dinsdag 22 juli 2003 - Haeck en Meije

Vandaag in de omgeving van Nieuwkoop gedoold, het beeld van de laatste tijd wordt bevestigd: de vogels houden zich erg stil. Maar er valt nog genoeg te beleven in gebieden zoals De Haeck aan de Hollandse Kade in Nieuwkoop. Het beste kan je deze omgeving met de fiets doorkruisen, de wegen zijn er smal, je mag niet overal met de auto komen en als automobilist voel je je toch telkens weer bezwaard als fietsers voor jou aan de kant moeten.

Een stevige wandeling vanaf een parkeerplaats dus naar De Haeck, met dit warme weer levert de telescoop al gauw een natte rug op. Je hebt dat ding ook eigenlijk niet nodig want De Haeck is een veengebied met wat plassen, je loopt bijna doorlopend onder en tussen de begroeiing. In het zonlicht speelden jonge tjiftjaffen, één tjiftjaf riep niet het gebruikelijke eentonige 'zip-zap' maar versnelde zijn roep nu en dan, een vogel met een gevoel voor ritme. Op de veenachtige en dus verende wandelpaden lagen hier en daar vogelveren, plukplaatsen voor roofvogels. Maar zoals gezegd, veel vogels waren er niet te zien en te horen.

Op naar De Meije, natte blauwgraslanden van Staatsbosbeheer langs het riviertje De Meije. Op deze 'schraallanden', waar gedeeltelijk een wandelpad doorheen loopt, zie je geen boom zoals in De Haeck, maar er groeien en bloeien wel tal van bijzondere planten. Je moet er oppassen om de klokjesgentianen en blauwe knopen niet te vertrappen, zeker de gentiaan is een zeldzame plant.

Klokjesgentiaan220703
Prachtig blauw tussen het gras kleuren in De Meije talrijke klokjesgentianen (Gentiana pneumonanthe - Marsh Gentian).
Klokjesgentiaan220703C

Wateraardbei220703
Ook een purperen gloed tussen de andere gewassen: een wateraardbei (Potentilla palustris - Marsh Cinquefoil), lid van de rozenfamilie.

Zilverenmaan220703
Bij elke stap die je zette, sprongen de sprinkhanen alle kanten op, het wemelt in De Meije van de insecten. Ook vlogen er vlinders, niet allemaal snel te herkennen, zo dacht ik eerst dat dit een kleine parelmoervlinder was, maar het bleek te gaan om een zilveren maan (Zilveren maan - Boloria selene - Small Pearl-bordered Fritillary). Heb hem niet zo mooi kunnen fotograferen als in Frankrijk, maar een foto maken van een zilveren maan in Nederland komt niet elke dag voor!