Vogeldagboek©


Vrijdag 25 juli 2003 - Australische verrassing

Op het eilandje bij de Starrevaarthut zocht vanmorgen een vogel zijn kostje bij elkaar die ja daar niet snel zult zien: een valkparkiet (Nymphicus Hollandicus - Cockatiel). Het zijn fraaie parkieten. De meest voorkomende soort is de 'witte' valkparkiet, een bleekgelige vogel met kenmerkende gele kuif en oranje wangvlekken, dus zoals ik op de Starrevaart zag. Uiteraard horen ze in Australië thuis, maar het zijn erg geliefde kooivogels, het zijn gezellige kwebbelaars en fluiters. Ik vrees dat iemand erg ongelukkig is omdat deze vogel uit de kooi gevlogen is.
Valkparkiet250703

Oeverloper250703
Oeverlopers (Actitis hypoleucos - Common Sandpiper) broeden in grote delen van Europa, ook in ons land wordt wel eens een broedgeval gemeld. Ze overwinteren in Afrika, op hun weg daarnaartoe kan je soms flinke groepjes langs onze waterkanten zien. De afgelopen weken zag ik er hier en daar al een, vanmorgen zaten er vier op de Starrevaart. Dat aantal zal de komende weken toenemen.

Vanmorgen verder op de Starrevaart o.m. 2 dodaarzen en 34 lepelaars, waaronder de 'ouwe heer' van 22 jaar. Gisteravond was ik ook naar de lepelaars wezen kijken, er stonden er 44 met alweer Onze Ouwe en een juveniele lepelaar die op 12 mei als nestjong is geringd in Onderdijk (bij Medemblik). Verder 2 geoorde futen, een adulte vogel en een al flink uit de kluiten gewassen juveniel. Ondanks mijn eerdere sombere vermoeden toen ik twee ouders zonder jongen zag, blijkt één kuikentje toch te hebben overleefd!