De afgelopen dagen in de buurt nog een aantal bloemen op de foto gezet, met dit weer kan je overal volop genieten van de meest uiteenlopende kleuren.
Dit is een gewone klaproos (Papaver rhoeas), een algemene plant in ons land, vrijdag gefotografeerd in het recreatiegebied Noord-Aa.
Bitterzoet (Solanum dulcamara) is eveneens een algemeen voorkomende plant, vrijdag gemaakt in het Prielenbos. Het is een plant uit de familie van de giftige nachtschaden.
In de berm tussen de Omleidingsweg en voetbalclub BSC '68 uit Benthuizen zag ik donderdagmorgen een aantal mooie, grote gele bloemen tussen de boterbloemen en andere begroeiing staan. Toen ik ze 's middags wilde gaan fotograferen, zag ik ze niet meer, ik dacht dat ze geplukt waren. Vrijdagmorgen stonden ze er weer, ik begon al aan mezelf te twijfelen. Maar het gaat hier om de gele morgenster (Tragopogon pratensis) die 's morgens zijn bloemen opent en die rond het middaguur weer sluit. Na de bloei krijgt de plant net zulke pluizenbollen als paardenbloemen. De plant wordt ook wel boksbaard genoemd, uit het Grieks van tragos (bok) en pogong (baard): uitgebloeide bloemen lijken in gesloten toestand op de sik van een bok.
|
|
Maar dan, ook vrijdag in het Prielenbos, deze zeldzame beemdooievaarsbek (Geranium pratense), grote paarsblauwe bloemen die in het donkere bos prachtig harmoniëren met de verder overwegend groene vegetatie. Op de meeste vindplaatsen gaat het om verwilderde planten, zo staat in de diverse flora's.
Begin mei schreef ik over de juveniele flamingo in de Oostvaardersplassen. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik graag weten hoe oud zo'n vogel zou zijn, hij was niet geringd dus dat gaf geen houvast. Na wat info links en rechts te hebben ingezameld, kwam ik in contact met Joop Treep die een studie van flamingo's heeft gemaakt. Op basis van de foto's denkt hij dat het om een vogel van een jaar oud gaat die zijn eerste rui achter de rug heeft.
Flamingo's, of Grote Flamingo's zoals Treep ze analoog met de Engelse naam noemt (de naam flamingo is eigenlijk een familienaam en daarom minder juist), ruien in West-Europa vroeg in het voorjaar. Hij schreef me: "Als ze eind maart/begin april in de broedkolonie in het Zwillbrocker Venn arriveren, zijn ze altijd al prachtig op kleur. Later in het seizoen kun je bij vliegende flamingo's in het Venn en elders soms een gat in de vleugels zien. Dat wijst erop dat ze de slagpennen gefaseerd wisselen, om geen periode te hebben waarin ze niet kunnen vliegen".
Ook aan Avifauna had ik om een reactie gevraagd. Daar vond men het (eveneens) lastig om aan de hand van de foto's de leeftijd te bepalen, gezien de verkleuringen dacht men dat de vogel zeker drie jaar oud moest zijn. Het duurt normaal zo'n vijf jaar voordat flamingo's geheel op kleur zijn.
Het is overigens de vraag waar deze jonge, ongeringde vogel vandaan komt. In de winter 2000/2001 verzeilde op Ameland ook een ongeringde flamingo die niet uit het Venn (net over de grens bij Groenlo) afkomstig leek te zijn. Deze flamingo is geringd en in West-Europa gebleven. Het blijft altijd een onbeantwoorde vraag of zo'n vogel ontsnapt is, of afgedwaald is van de broedgebieden rond de Middellandse Zee. Treep heeft een paar jaar geleden een artikel geschreven waarin hij aantoont dat de klimatologische omstandigheden in onze delta geschikt zijn voor flamingo's. Zo'n vierduizend jaar geleden kwamen ze hier ook voor, blijkt uit opgravingen in Noord-Holland, dus wie weet gaan ze hier ooit weer eens broeden.
* De Natuurkaart op deze site is iets aangepast. Het fietspad langs de Rotte tussen Moerkapelle en rijksweg 12 is namelijk gereed en toegankelijk. Verder wordt er hard gewerkt aan het fietspad tussen de N206 en de Zuidbuurtseweg dat dwars door de Zwet- en Groote Blankaartpolder loopt, ook dit pad moet dit jaar geopend worden.
|