Vogeldagboek©


Maandag 2 juni 2003 - Weinig jonge weidevogels?

Ik wil niet als een zuurpruim overkomen, want ik geniet vrijwel elke dag van de prachtige levensvormen op onze aardbol. Maar toch, vergis ik me nu (hopelijk) of zijn er dit jaar weinig jonge weidevogels? Vanmorgen een paar uur lang de weilanden afgegluurd, drie jonge grutto's en een jonge kievit in de Oostbroekpolder, meer niet. Uiteraard kijk ik er over het hoofd, en het gras in De Wilck is nog niet gemaaid dus daar loopt ook nog van alles tussen, maar van het Spookverlaat tot de Starrevaart lijkt het me geen goed jaar voor de weidevogels.

Oorzaken? Denk aan (dood)maaien, predatie door kraaien, meeuwen en roofpieten, slechte weersomstandigheden waardoor er te weinig voedsel is. Hopelijk zullen de cijfers van de vogelaars die broedvogels inventariseren, me logenstraffen. Ik kijk er met belangstelling naar uit.

Grutto_juv020603
Jonge grutto (Limosa limosa, juvenile) in de Oostbroekpolder.

Grutto020603B
Grutto020603D
De ouders van het kleintje waren waakzaam, maar zeker niet schuw, deze grutto (Limosa limosa) kwam rustig bij me in de buurt zijn kostje bij elkaar scharrelen.
Grutto020603


Kievit020603
Kieviten (Vanellus vanellus, juvenile) zijn vroegere broeders dan grutto's, deze juveniele kievit is al behoorlijk groot, zijn fletse kleuren, korte kuif en de randen rond zijn dekveren verraden zijn jeugd.

Waterlelie020603B
Waterlelie020603E
Geleplomp020603
In de (bredere) poldersloten versieren op dit moment de waterlelies (Nymphaea alba, above) en de gele plompen (Nuphar lutea) het wateroppervlak. In de Weipoort, Zoeterwoude en Stompwijk (en ongetwijfeld op andere plaatsen) is het geel en wit van deze waterplanten een genot om naar te kijken.

Nog even naar de Starrevaart geweest. Op de plas stonden tien lepelaars, waarvan twee jonge vogels die waarschijnlijk ergens op de Wadden zijn geboren. verder o.m. 3 zomertalingen (twee mannen en een vrouw) en 190 grutto's. dat zijn vogels die de broedzorg achter de rug hebben (gezien mijn vrees dus geen nageslacht) en zich inmiddels op 'sociale contactplaatsen' aan het verzamelen zijn.

Gewoneoeverlibel020603
Op het 'vlinderpad', het eerste zandweggetje vanaf de Kniplaan tussen fietspad en Meeslouwerplas, vlogen gewone oeverlibellen. Jonge mannetjes zijn geel als vrouwtjes, het mannetje gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum, male) wordt blauw, op de foto is het mannetje in de tussenfase tussen geel en blauw.

Kauw020603
Ten slotte nog deze foto van een jonge kauw (Corvus monedula). Kauwen zijn deze dagen massaal uit hun nesten gekropen, deze tijd in mijn achtertuin, maar omdat daar veel katten rondlopen, heb ik hem naar de voorkant verhuisd.