Vogeldagboek©


Maandag 12 mei 2003 - Familieleven van de kievit

Vanmorgen ben ik een uurtje binnengedrongen in het leven van een kievitenfamilie. In De Wilck zag in twee kuikens, al zeker een week oud, langs een slootkant naar voedsel zoeken. De auto uit laten rijden, het raampje opengedraaid en mijn telescoop op een kussentje uit het raam gestoken. Deze voorzichtig uitgevoerde handelingen leidden tot extra waakzaamheid van de ouders, ze gaven wat waarschuwingskreten en de kuikens lieten zich even niet zien.

Kievit_kuiken120503
Kievitskuikens (Vanellus vanellus) verstoppen zich graag achter en tussen grassprieten.

Na een minuut of vijf vonden de ouders de kust veilig en pa kievit vloog weg, moe kievit bleef waakzaam als altijd aanwezig en de twee jonkies kropen weer tussen de grassprieten vandaan, op zoek naar voedsel. Net als hun ouders trappelen ze met hun tenen om insecten uit de drassige bodem los te woelen. Het blijft een koddig gezicht die kleine bruinwitte wolpluisjes parmantig te zien rondstappen, al even waakzaam als hun ouders, zelden dat ze zich helemaal blootgaven, meestal waren er wel wat grassprieten te vinden die ze aan het oog van rovers konden onttrekken.

Kievit120503
Moe kievit (Vanellus vanellus, female) was doorlopend waakzaam in de buurt van haar kroost. Behalve minder (egaal) zwart op borst en kin, heeft het vrouwtje een veel kortere kuif.

Een kauw die te dicht in de buurt kwam, kreeg een aanval van moe kievit te verduren. Toen de kraai zich niet al te snel liet verdringen, dook ineens ook pa weer op, en met z'n tweeën verdreven ze de kauw. Een meerkoet in de buurt kreeg ook al een luchtaanval te verwerken, maar die zijn niet voor de poes en de vogel ging staan om uit te halen naar de kievit, die de strijd verder maar niet aanging. Menens werd het toen een kleine mantelmeeuw overvloog, een niet te onderschatten tegenstander met een heel gretige snavel. De meeuw verlegde nauwelijks zijn koers toen de kieviten hem belaagden, maar hij had ook geen oog voor de twee ukkies. Die verstopten zich wel even, maar de honger dreef hen al weer snel uit hun schuilplaats.

Na dit familiebezoek naar de Starrevaart gereden, een paar karekieten, een grasmus, maar door de stevige wind hadden de rietvogels kennelijk niet zo veel zin om hun zangkunsten te laten horen. Op de buizen van de vogelplas scharrelde een steenloper, een algemene vogel langs de kust maar in de binnenwateren zie je hem zelden. Verder o.a. 4 nog steeds aanwezige smientmannen, 1 lepelaar, 5 oeverlopers, 2 grutto's en 1 tureluur

Steenloper120503
Steenlopers (Arenaria interpres) zie je niet zo vaak op de Starrevaart, links een nog steeds aanwezige man smient (left: Anas penelope, male).