Er zijn boeren die gewetensvol proberen leed te voorkomen, feit is dat er bij het uitoefenen van hun bedrijf nog steeds talloze weidevogels doodgemaaid worden en nesten worden vernield. Deze week was ik daar van dichtbij getuige van, en het was echt een uiterst pijnlijk gezicht om wanhopige grutto's rond de maaimachine te zien vliegen. Lezers van Vogeldagboek reageerden met dezelfde nare ervaringen.
Het beschermen van weidevogels vergt enige inspanning, maar met goede wil valt er veel te bereiken. Uiteraard begint het met het markeren van nesten, waarvoor heel veel vrijwilligers zich inspannen. Het probleem is daarna niet zozeer het nest, maar zijn de kuikens. Want je kan wel om de nesten met eieren heen maaien, als er eenmaal jonge vogels in het lange gras rondhuppelen en je gaat maaien, vallen die alsnog ten slachtoffer. Inmiddels zijn er projecten opgestart om via een speciale manier van maaien 'vluchtheuvels' voor de pullen te creëren, maar aan deze actie doen (nog?) weinig boeren mee.
Goedwillende boeren hebben echter nóch een paar middelen tot hun beschikking om gruttokuikens en andere jonge weidevogels (tureluurs zijn late broeders) te sparen. Een dag voor ze gaan maaien, kunnen ze op het grasland stokken plaatsen met vlaggen en ander wapperspul, waardoor de jongen zullen 'vluchten' naar een rustiger plek. Als de maaimachine de volgende dag gestart wordt, zouden boeren (dat doen er maar heel weinig) vanuit het midden moeten gaan maaien, van binnen naar buiten, waardoor kuikens naar de slootkant worden gedrongen. Daar blijft altijd wel wat gras staan waar ze zich kunnen verstoppen, bovendien kunnen jonge vogels prima zwemmen en naar een niet gemaaid weiland oversteken. Als het maaien langs de slootkant begint, zoals meestal toegepast, vluchten de vogels naar het midden en daar worden ze vermorzeld.
Een ander probleem is echter dat er in deze tijd nog maar weinig lang gras te vinden is. Helaas zijn boeren nauwelijks af te brengen van hun vastgeroeste gewoonte om in mei in een korte periode bijna al hun grasland te maaien. Met desastreuze gevolgen. "Adri, mijn hart bloedt deze weken", schreef een beroepsbeschermer me. Ik denk dat veel mensen dat zo voelen, hopelijk zullen de diverse acties voor het redden van onze grutto's (en andere weidevogels) een cultuuromslag bij de boeren teweegbrengen. Laten we allemaal ons steentje daaraan bijdragen!
|
|
Vanmiddag rond de Ackerdijkse Plassen gefietst, voor de rust van de natuur is het terecht afgesloten. Je vraagt je trouwens af of de natuurwaarden zich in zo'n gebied op den duur kunnen handhaven: in de wijde omgeving gaat alles op de schop, Pijnacker, Nootdorp, één grote bouwput. Zullen zich daar over enige tijd nog zeldzame vogels vestigen?? Leukste waarnemingen waren een prachtig zingende bosrietzanger en 5 koekoeken: 3 in de grote kale boom aan de westkant en 2 in de buurt roepend.
Veel landkaartjes (Araschnia levana levana) vlogen bij de Ackerdijkse Plassen, de naam dankt de vlinder aan de onderkant (foto onder).
Vanavond een opmerkelijke waarneming in de Wilckplas: een man smient met twee vrouwtjes! De man zwom in de plas, ging later naar het niet zichtbare plasje tegen het geriefbosje en daar kwamen twee vrouwtjes tevoorschijn. Je gaat dan toch al snel denken aan een broedgeval. Verder o.m. nog 3 vrouwtjes kemphaan, 5 visdiefjes waarvan 2 broedend op het eilandje, 5 bonte strandlopers vlogen een poosje boven het water rond maar landden niet, 1 bergeend en 1 man zomertaling.
|