Vogeldagboek©


Woensdag 21 mei 2003 - Lantaarndragers

In de luwte van struiken, lekker in het zonnetje en tussen brandnetels en andere vegetatie, wemelde het vanmiddag langs het plasje bij de Starrevaartparkeerplaats van de insecten. Ik moet steeds de neiging onderdrukken om elk beestje een naampje te willen geven, dat is onbegonnen werk. Toch kon ik het niet nalaten een aantal foto's te maken, van lantaarntjes en grote roodoogjuffers, er vlogen talloze van deze waterjuffers.

Lantaarntjes (Ischnura elegans, male above) komen in veel gedaanten voor, maar ze hebben een vrijwel geheel donkere rug en daardoor onderscheiden ze zich van andere waterjuffers. Op de bovenste foto een man, daaronder een vrouwtje.
Lantaarntje_m210503B
Lantaarntje_v210503A

Op de foto's hieronder grote roodoogjuffers (Erythromma najas, male above), boven een mannetje dat nog niet geheel op kleur is, onder een vrouw.
Groteroodoogjuffer_m210503
Groteroodoogjuffer_v210503

Er kropen tal van insecten over de brandnetels, deze vond ik de moeite van een foto waard, het is een gewone schorpioenvlieg (Panorpa communis). Bij schorpioenvliegen is de kop naar beneden tot een 'snavel' uitgegroeid, het achterlijf van de mannetjes staat omhoog, vandaar de naam schorpioenvliegen.
Gewone schorpioenvlieg210503

Tegenover het plasje zat een vrouwtjeskoekoek te lachen, een heel apart geluid. Verder viel er weinig opwindends op de Starrevaart te beleven, 1 lepelaar, vanuit de hut naar het gekrioel op het schelpeneilandje zitten kijken. Het water blijft hoog staan dus zullen de klutenjongen nauwelijks of geen voedsel kunnen vinden, ze hebben slikachtige grond nodig.

Kluten210503A
Deze jonge kluut (Recurvirostra avosetta) staat bij zijn moeder de buitenwereld te verkennen, op de voorgrond broedende visdieven.

Een aantal terugmeldingen van geringde vogels. De dode kerkuil die op 12 december in Hazerswoude-Dorp is gevonden en die ik bij een preparateur heb gebracht, was nog een jonge vogel, op 27 juni 2002 met drie broertjes en zusjes in het nest geringd in Ratum bij Winterswijk. Met veel moeite had ik op 14 april de code afgelezen op een aluminium ring van een visdiefje op de Starrevaart. Deze vogel bleek 8 jaar geleden, om 25 juni 1995, als nestjong op de Starrevaart geringd te zijn!

De boer in de Oostbroekpolder die vorige week woensdag vlak voor het maaien grutto's in zijn grasland ontdekte, vertelde me dat hij 's middags toch nog acht gruttokuikens heeft gevonden en naar een veilige plaats heeft gebracht.