Vogeldagboek©


Maandag 3 maart 2003 - Over waterpiepers en scholeksters

Om 7 uur stond ik al op de uitkijktoren van de Starrevaart, te wachten op de waterpiepers die langs de Kniplaan overnachten en vanaf dat punt goed te zien zijn als ze vertrekken om te gaan eten. Helaas, de waterpiepers zijn er niet meer of waren al vertrokken, ik heb ze niet gezien.

Maar ik was niet voor niets vroeg uit de veren gegaan! De dag begon prachtig, op de lichter wordende vogelplas telde ik 9 lepelaars, 380 kolganzen, 11 brandganzen, 24 Grote Canadese ganzen en 90 wulpen. Toen ik aan de grutto's wilde beginnen, maakte de opkomende mist me het tellen onmogelijk.

KrakeendB_vr030303
Krakeend vrouwtjes (Anas strepera, female) hebben een vrij grof getekend verenkleed; deze vogel zwom vandaag op het plasje bij de parkeerplaats.

De mist bedekte de plas al spoedig volledig, tijd voor een wandeling naar de hut. Want dat de mist snel zou wegtrekken, kon je wel aan de zon overlaten. En inderdaad, de zon had rond half 9 de weerstand van de mist gebroken, aan de westkant van de Starrevaart was een roerdomp te zien die uitgebreid zijn ochtendtoilet stond te maken.

Rossestekelstaart_m030303
Zoveel rosse stekelstaarten (Oxyura jamaicensis, males) als op de Starrevaart kom je nergens tegen, als ik zo alle berichten over deze verwilderde Amerikaanse vogels lees. Sommige mannetjes beginnen al aardig hun prachtkleed te krijgen, andere zijn nog getooid in hun eclipskleed. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet weet of de eend op de foto hieronder een eerstejaars mannetje kan zijn dat nog niet eerder een prachtkleed heeft gehad. In elk geval onderscheiden mannetjes zich van vrouwtjes door hun opvallende witte wangvlek, bij vrouwen is de wang enigszins getint (ook bij juveniele vogels) met een bruine streep erdoor.
RossestekelstaartD_m030303

Het was nagenoeg windstil - trouwens bijna de hele morgen en middag was het prachtig weer - links van de hut dobberden maar liefst 19 rosse stekelstaarten. Verder o.a. 7 brilduikers, 2 vr nonnetjes en 1 watersnip. Aan de zuidkant zaten 2 witgatjes, aan de westkant vloog een havikman Intussen ook nog geprobeerd de grutto's te tellen, die dicht opeen gepakt op de plas stonden, ik telde zo'n 850 koppies. Duidelijk zichtbaar in de zon waren de zwaar gebandeerde buiken en flanken van een flink aantal IJslandse grutto's.

Na een wandeling rond de plas, nog even bij de actieve kleine alk op de Zoetermeerse Plas wezen kijken. Er zwommen opnieuw erg veel dodaarzen, ik kwam op 36, en ook 9 zwemmende kemphanen. In de Wilck 1 grote zilverreiger. Er waren hoog in de lucht veel buizerds op de wieken.

Brilduiker_m030303
Ik weet wel dat ik de laatste tijd al meer brilduikers (Bucephala clangula, male) op de foto heb gezet, maar de mannetjes hebben zo'n mooie kop en deze zwom vanmorgen zo mooi in het zonnetje....

Ten slotte nog een aardige wetenswaardigheid over scholeksters. Op 10 februari had ik op de Starrevaart de met gele en blauwe ringen getooide scholekster gezien die al jaren op de Starrevaart komt en in Hamble Point in het Engelse Hampshire is geringd. Ook op 11 februari is hij nog gezien, daarna niet meer tot 1 maart. Ik had deze meldingen doorgegeven aan de Engelsman die het ringproject (bege)leidt, en hij meelde me in het weekend enigszins ongelovig: hebben jullie dat wel goed gezien? Want wij hebben hem hier in Hamble Point, dat is aan de zuidkust van Engeland, op 15, 17 en 25 februari waargenomen!

In die periode vroor het echter bij ons licht tot matig, de Starrevaart lag voor het grootste deel dicht, de weilanden waren keihard en je zag nauwelijks scholeksters of kieviten meer. Het kan niet anders dan dat deze scholekster, en je mag aannemen nog vele andere, in de periode dat het hier vroor, even teruggeweest is naar Engeland om de kou te ontvluchten!