Het blijft heerlijke dagen regenen, vandaag opnieuw, volop zon en een aangename temperatuur. Geen wonder dat ik graag even met een weidevogelbeschermer, die ik toevallig ontmoette, de weilanden langs het Spookverlaat inliep op zoek naar de eerste kievitseieren. We hadden door verrekijker en telescoop wel een aantal kievitskuiven in het gras ontdekt, we vonden ook wel een handvol keurig gedraaide kuilen, maar nog geen eieren.
Alsof de zon in het gras staat, zo felgeel zijn de bloemen van het speenkruid (Ranunculus ficaria), vanmiddag langs de Vierheemskinderenweg.
Vanmiddag was ik eerst naar de westkant van De Wilck gegaan, daar foerageerden net als gisteren op een blubberig gedeelte van een weiland 2 kleine plevieren, verder nog een handvol witte kwikstaarten. Via de oostkant (de Wilckslechtvalken zaten knus bij elkaar in de zon op hoogspanningsmast 58) naar de Wilckplas gewandeld. Aan de zuidkant was het een drukte van belang, honderden meeuwen en smienten en andere eenden, veel kieviten, een tiental tureluurs, 220 scholeksters, 150 grutto's, 21 kemphanen en een eenzame rietgors, hoewel bijna alle riet gemaaid is.
Kleine plevieren (Charadrius dubius) vallen op door hun gele oogring.
Na de wandeling door de weilanden nog een tijdje in de Amaliahut gezeten. Op het eilandje stonden zo'n tweehonderd grutto's, geen enkele IJslandse grutto kunnen ontdekken, maar dat zijn meer 'wadvogels' en die zie je niet zo vaak in de binnenlanden. Binnenkort zal ik een Vogeldagboek wijden aan de verschillen tussen 'gewone' grutto's (Limosa limosa) en IJslandse grutto's (Limosa limosa islandica). In het riet links van de hut scharrelde een waterral.
Door privé-omstandigheden ben ik een tijdje uit de lucht geweest. Bovendien vertoonde de computer weer kuren, die zijn voor een belangrijk deel verholpen. Veel notities heb ik de afgelopen dagen niet gemaakt. Donderdag 13 maart 5 zingende tjiftjaffen, 4 in de bosjes bij parkeerplaats Starrevaart en 1 bij de kijkhut. Verder 2 lepelaars, 21 kluten, 14 wulpen, 550 kolganzen en 550 grutto's. Vrijdag 14 maart 1 zomertaling en kolgans met nekring GZN. Maandag 17 maart meer dan duizend grutto's op de Starrevaart (heb ze niet nauwkeurig geteld), ook nog enkele honderden kolganzen, 3 lepelaars, 1 lepelaar in de Benthuizer Noordpolder.
|
|
Zomertaling (Anas querquedula) op de Starrevaart (15 maart)
Wintertalingen (Anas crecca) zijn veel talrijker, en ik vind ze ook mooier! (17 maart)
Zwarte kraai (Corvus corone) bij de Amaliahut (15 maart)
|