Vogeldagboek©


Zaterdag 22 maart 2003 - Baltsende zwartkopmeeuwen

"Heb je weekenddienst", riep een vogelaar me vanmiddag bij de Starrevaart toe, wetende dat ik op zaterdag en zondag meestal niet 'vogel'. Omdat, zeker als het mooi weer is, de drukte me dan te veel is. Maar vanmiddag viel het in de Starrevaarthut wel mee en kon ik getuige zijn van twee zwartkopmeeuwen, die zich zo'n drie kwartier stonden te poetsen op de paaltjes, nu en dan maakten ze wat baltsbewegingen, de ene vogel (waarschijnlijk het mannetje) was duidelijk groter dan de ander. Daarna vlogen ze weg over de rijksweg, aan hun snavels kon ik zien dat ze riepen, helaas kon ik het geluid niet onderscheiden, ze schijnen een zwaardere stem te hebben dan kokmeeuwen. Overigens broeden deze fraaie meeuwen in toenemend aantal in ons land, er worden al enkele tientallen broedparen gemeld.

Zwartkopmeeuwen220303
Dit paartje zwartkopmeeuwen (Larus melanocephalus) was vooral bezig zich op te doffen, enkele malen afgewisseld door baltsbewegingen.
Zwartkopmeeuwen220303A

Er stonden weer erg veel grutto's te slapen, op grote afstand, ik kon de moed niet opbrengen om ze te gaan tellen, maar het waren er meer dan duizend. Vanaf een uur of 4 vertrokken er grote groepen, waarschijnlijk gingen ze voor het avondeten naar de polders. Op het eilandje voor de hut stond een grutto met verminkte poten, zeg maar x-poten, de vogel kon niet goed lopen en wankelde nu en dan een eindje vooruit. Verder op de plas o.m. 3 lepelaars.

Grutto_misvormd220303A
Deze grutto (Limosa limosa, legs deformed) met x-poten kon slechts met moeite lopen.

Goudplevier220303
Soms zie je honderden, duizenden goudplevieren, vanmiddag stond er een goudplevier (Pluvialis apricaria) in z'n uppie van de zon te genieten. Op de foto beneden 'vergezeld' door, van links naar rechts, een kievit, een paar scholeksters en een tureluur.
Goudplevier220303A