Middelste zaagbekken zie je niet zo vaak in het binnenland, ze geven de voorkeur aan zout water. Het was vanmorgen dan ook een aangename verrassing om bij de Starrevaart tussen de vele trekkende vogels enkele groepjes overvliegende miza's te zien, ik telde er 13 maar er zijn er meer waargenomen. Middelste zaagbekken broeden in Noord-Europa, aan onze kusten overwinteren er altijd wel. In het deltagebied zijn de afgelopen jaren zelfs enkele tientallen broedgevallen vastgesteld.
Over broeden gesproken: maandag schreef ik dat er buiten Avifauna broedende heilige ibissen zouden zijn. Vandaag hoorde ik dat dit jaar in het plassengebied Botshol bij Abcoude een handvol heilige ibissen heeft gebroed, misschien wel de eerste broedgevallen in ons land. Aan de westkant van De Wilck waren vanmiddag 6 ibissen aan het foerageren, 3 geringde adulte en 3 ongeringde juveniele vogels.
Aan de halzen is het verschil tussen volwassen en jonge heilige ibissen (Threskiornis aethiopicus - Sacred Ibis; above adult, below juvenile) goed te zien: adulte vogels hebben een geheel zwarte hals, bij jonge vogels is de voorkant van de nek wit, geleidelijk aan komen er zwarte veren tevoorschijn. Deze foto's vandaag in De Wilck gemaakt.
|
|
Vorige week zag ik een eerste scholekster op de Starrevaart, vanmorgen zaten er 3, ze zitten eraan te komen! (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher; above adult, below juvenile.) Op de foto boven een volwassen vogel (mooie rode snavel en poten), op de foto onder een onvolwassen exemplaar (zwarte snavelpunt en dofrode. nog bijna grijze poten).
Drie pietende scholeksters (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher).
Terug naar vanmorgen, er was een forse vogeltrek. Alleen al tijdens de wandeling van parkeerplaats naar Starrevaarthut vlogen zo'n honderd vinken over mijn hoofd, ik zou er later nog enkele honderden zien. Verder veel koperwieken, enkele tientallen kramsvogels, erg leuk waren twee groepjes rotganzen van in totaal 18 van deze kleine, donkere ganzen. Op de vogelplas verder o.a. 25 bonte strandlopers, 4 bontbekplevieren, 1 zilverplevier tussen de paar honderd goudplevieren, 27 zwarte ruiters en 2 kemphanen. Een slechtvalk zorgde voor veel onrust, voor een vrouwtje bruine kiekendief waren de rustende vogels minder angstig. Twee waterrallen riepen langs de Kniplaan aan elkaar. In de Westbroekpolder 1 grote zilverreiger en langs de Galgweg 1 keep in een groep vinken.
|