Vogeldagboek©


Donderdag 9 oktober 2003 - Veel lijsters in de struiken

Vanmiddag was het grauw maar droog. Aan de noord(oost)kant van Vlietland barst het op het ogenblik in de vele besdragende struiken van de spreeuwen en de koperwieken, ook zaten er kramsvogels, zanglijsters en merels. De lijsterachtigen zijn volop aan het trekken en pikken onderweg een besje mee. In de struiken verder tientallen staartmezen, flink wat pimpelmezen, wat koolmezen, winterkoninkjes en roodborsten (behoren ook tot de familie van de lijsters! Spreeuwen trouwens niet.). Uiteraard hoopte ik op een spectaculaire soort als bladkoning, die links en rechts in ons land wordt gezien, of beflijster, of roze spreeuw, maar helaas.

Spectaculair was wel het 'spel' tussen de spreeuwen en 2 sperwers, die diverse malen vlak voor mijn ogen maar tevergeefs een spreeuw probeerden te vangen. Recreatiegebied Vlietland is best groot, maar toch vlogen honderden, waarschijnlijk enkele duizenden, spreeuwen vlak boven en langs me heen, hun angst voor de rover was groter dan voor mij. Op slechts enkele meters afstand van me zochten de spreeuwen naar veiligheid tussen de takken en de bladeren want de sperwer bleef ze achterna jagen, angstige kreten klonken uit de struiken maar ik heb niet eenmaal kunnen waarnemen dat de sperwer een prooi had geslagen.

Spreeuwen091003A
Spreeuwen (Sturnus vulgaris - Starling) vlak boven me proberen aan jagende sperwers te ontkomen.

De heilige ibissen kruisen mijn pad de laatste dagen, vanmiddag waren 4 jonge vogels op de Starrevaart voedsel aan het zoeken. Er was ook een adulte geelpootmeeuw, ondanks het grauwe weer vielen zijn felgele poten duidelijk op. Verder de 'gebruikelijke' vogelsoorten uit deze tijd met o.a. 3 bontbekplevieren, 1 kleine strandloper, 5 bonte strandlopers, 1 zilverplevier, 2 kemphanen, 15 zwarte ruiters en 1 dodaars. Onderweg 3 grote zilverreigers: in De Wilck, de 'Zwetpolder' en de Westbroekpolder, daar ook 3 ooievaars.

Geelpootmeeuw091003.
Een adulte geelpootmeeuw (Larus michahellis - Yellow-legged Gull; adult) in winterkleed is, simpel gezegd, een zilvermeeuw met hardgele poten, wat donkerder grijze vleugels en bovendelen en een ongestreepte kop.

De kleine zwanen zijn dit jaar bijzonder laat. Pas op 7 oktober is de eerste zwaan in het Lauwersmeer gezien, het zal dan nog wel even duren voordat ze bij ons in de polders zijn. Vooral ook omdat een van hun belangrijkste voedselbronnen, het fonteinkruid, volop aanwezig is in het Lauwersmeer.

Vorig jaar waren de eerste kleine zwanen op 4 oktober in het gebied tussen Starrevaart en Spookverlaat. Het is in de Petchora-delta in Siberië een bijzonder warme herfst, in elk geval de warmste van de afgelopen twintig jaar. Normaal vertrekken de kleine zwanen in de laatste week van september, maar in het afgelopen (oktober-)weekend waren er nog volop kleine zwanen in Siberië. Vijf kleine zwanen zijn dit jaar van een zender voorzien, hun trekgedrag is te volgen op de site http://www.wwt.org.uk/swan/.

Bovenstaande gegevens heb ik uit "Ganzen en (Kleine) Zwanennieuws", een wekelijkse nieuwsbrief tijdens de winter van Wim Tijsen en Henk Schobben, met interessante weetjes over ganzen en zwanen, aanmelding via wimtijsen@planet.nl.

Ekster091003
Deze ekster (Pica pica - Common Magpie) fotografeerde ik vanmiddag bij de Starrevaart, ondanks de sombere lucht zijn de prachtig gekleurde veren goed te zien.