Vogeldagboek©


Maandag oktober 2003 - Ooievaars op thermiek

Eind vorige week was de vogeltrek al sterk afgenomen, vandaag heb ik nauwelijks vogels voorbij zien trekken. Maar er zullen er de komende tijd ongetwijfeld nog vele voorbij vliegen. Vijf langs de Starrevaart naar het zuiden zwevende ooievaars, die slim weten te profiteren van de thermiek, boden overigens wel een fraai gezicht. Verder op de vogelplas o.a. 1 kleine strandloper, 16 bontjes, 3 kemphanen, 25 kolganzen (ik neem aan ganzen die permanent bij ons wonen), 1 zilverplevier en 1 dodaars.

Er zitten aan alle kanten van de Starrevaart watersnippen, alleen al in de noordhoek telde ik er 46. Verder 2 vrouwtjes brilduiker. Het ene vrouwtje was lichter grijs dan normaal, ze had ook een vriendelijker rond koppie dan haar soortgenoten die een punthoofd hebben en verder had ze niet alleen de gebruikelijke gele snavelpunt, maar langs de gehele ondersnavel was geel te zien, een beetje een vreemde vrouw. In de Zwetpolder en in De Wilck 1 grote zilverreiger.

Rossestekelstaart_man201003
Rosse stekelstaarten zijn niet meer weg te denken van de Starrevaart, dit jaar zijn er drie broedgevallen gesignaleerd, ik heb vier pullen gezien maar het is de vraag of de jongen met succes zijn grootgebracht. Misschien zijn de omstandigheden hier niet gunstig om nageslacht te verzekeren. Terwijl 'onze' eendenmannen zachtjesaan hun eclipskleed afleggen voor hun prachtkleed, zijn de stekelstaarten nu net in hun eclipskleed. Ik ben benieuwd of ze dat in hun land van oorsprong, Amerika, nu ook zijn. Op de foto een man rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis - Ruddy Duck; male eclipse) in zijn saaie eclipskleed. De mooie blauwe snavel is geheel verdwenen, de witte wangvlek waardoor de mannen stekelstaarten al op grote afstand zijn te herkennen, heeft hij in zijn overgangskleed behouden.