Vogeldagboek©


Woensdag 22 oktober 2003 - Trouwe kraaloogjes

Ik had mijn dag niet vandaag. Trammelant met de computer, 'k was 5 minuten op de Starrevaart toen mijn gsm me terugriep waardoor ik de zeearend miste, de batterij van mijn autosteutel was leeg, ik had juist in het Prielenbos een keep voor de lens toen een lieve oppas-oma en -opa met klein nageslacht zich enthousiast meldden..... Maar niet geklaagd, het was goed weer, de computer lijkt weer mee te werken, mijn reservesleutel vond ik meteen en ik heb nog wat foto's gemaakt ook.

Dus eerst die paar minuten op de Starrevaart, waar ik in de gauwigheid 3 kemphanen, 17 bonte strandlopers en 2 tureluurs zag. In natuurgebied Noord-Aa een grote zilverreiger, evenals vanmiddag in De Wilck. In de Generale Polder, op het weiland dat aan De Wilck grenst, zaten zo'n drie- tot vierhonderd goudplevieren. Ik heb wat met die vogels, niet alleen door hun sober gouden tinten, ze zien er ook zo parmantig uit. Guitige kopjes waarin donkere kraaloogjes staan die je als trouwe hondenogen aankijken. De mensen moeten vroeger toch wel enorme honger gehad hebben om deze vogels massaal op te eten.

Roodporiehoutzwam221003
Roodporiehoutzwam (Daedaleopsis confragosa - Blushing Bracket) in het Prielenbos, op de foto hieronder de onderkant van de zwam.

Roodporiehoutzwam221003A

Goudplevier221003
Goudplevieren (Pluvialis apricaria - Golden Plover) in winterkleed, het zwart op kop en buik is verdwenen.
Goudplevieren221003

In het Prielenbos klonken bij de schaapskooi allemaal iele geluidjes: er zat een 'gemengde' groep van een tiental goudhaantjes met een oranje vlag op hun kop, vuurgoudhaantjes (hebben ook die kruinstreep plus een opvallend witte wenkbrauwstreep) en boomkruipers die in hoog tempo tegen de stammen oprenden. Het zijn allemaal razendsnelle vogeltjes die je steeds maar een paar seconden met de verrekijker kan pakken. In de groep vlogen ook kool- en pimpelmezen mee. Grote bonte spechten zie je in het Prielenbos overal, de keep zie je niet elke dag. Overvliegend twee buizerds en een haviksvrouw.