Vogeldagboek©


Woensdag 21 april 2004 - De eerste jonge kieviten

Een dag eerder dan vorig jaar zag ik vanmorgen de eerste jonge kieviten in De Wilck. Onder toeziend ook van pa (op afstand) en ma (dichtbij) scharrelden de drie kuikens langs de slootkanten op zoek naar kleine insecten. Vandaag uit het ei gekropen? Misschien gisteren? Veel ouder dan een dag zullen ze niet geweest zijn. En daarom riep moeder haar kroost telkens bij zich zodat ze lekker warm onder haar verenpak kunnen wennen aan een hopelijk mooi vogelleven.

Kievit_juv210404
Vanmorgen zag ik de eerste drie kievitskuikens (Vanellus vanellus - Lapwing; female with chicken) in De Wilck. Omdat de minimale broedtijd drie weken is, moeten de eieren in de laatste week van maart zijn gelegd.
Kieviten210404A

Fazant210404
In het Prielenbos liet deze fazant (Phasianus colchicus - Pheasant; male) zien wat voor mooi verenkleed hij tijdens het broedseizoen draagt.

Brandganzen210404
Ook in De Wilck deze twee brandganzen (Branta leucopsis - Barnacle Goose). Het zijn waarschijnlijk exemplaren uit de snel groeiende collectie brandganzen die in ons land broeden en niet meer naar hun oorspronkelijke broedgebieden in arctaische gebieden.