Vogeldagboek©


Donderdag 22 april 2004 - Geen gier maar buizerds

Vandaag zat er een al dan niet ontsnapte - en in dat geval een niet eerder in ons land waargenomen - Rüppells gier in de omgeving. Zijn spoor liep sinds gisteren over de Alblasserwaard, Krimpenerwaard, Reeuwijk (waar hij zich door vele vogelaars in een boom heeft laten fotograferen), Gouda, Rotte-gebied naar Rotterdam. Wie weet of en waar hij vanavond nog wordt gesignaleerd (volgens sommigen is hij op weg naar Blijdorp....).

De Starrevaart heeft hij dus net rechts laten liggen, daar waren 'alleen maar' 9 buizerds in de lucht (een groepje van vijf overvliegend naar het westen, en vier 'lokale' vogels), een sperwer en het paartje bruine kiekendieven in de zuidwesthoek.

Rietzanger220404
Rietzangers (Acrocephalus schoenobaenus - Sedge Warbler) zingen op het ogenblik uit volle borst, partners lokkend en territoria afbakenend.

In het riet aan de westzijde liet een snor zich kort horen. Iets verderop zat een rietzanger die de snor probeerde te imiteren. Hij snorde een aantal keren met harde klanken om meteen daarna zijn rietzanger-afkomst niet te verloochen. Ik vroeg mij af of deze rietzanger inderdaad geďnspireerd was door de snor die vlak bij hem zat. Vandaag weer veel rietzangers, opvallend genoeg in mijn rondje rond de Starrevaart niet één blauwborst gehoord of gezien.

Visdief220404
Ook de visdiefjes (Sterna hirundo - Common Tern) zijn nu volop aanwezig. Op het grote slik lijken er al vogels aan het broeden te zijn, op het schelpeneilandje komen ze door de vele kokmeeuwen niet aan bod, ook de kluten zie je daar niet (meer).

Kemphaan220404
Nog niet alle kemphanen zijn doorgevlogen naar hun noordelijke broedgebieden. Op de Starrevaart waren er nog wat, ook deze man (Philomachus pugnax - Ruff; male) in De Wilck, een potentieel broedgebied.

Verder o.a. waargenomen: zomertaling 3 man, rosse stekelstaart 13, bruine kiekendief paartje in zuidwesthoek, kleine plevier 3, bontbekplevier 2, kleine strandloper 1, kemphaan 5, grutto 145 (voornamelijk islandica's), zwarte ruiter 8, groenpootruiter 3, snor 1.

Na 15 april zijn de zwartkopmeeuwen niet meer gesignaleerd op de Starrevaart. De vogels paarden, sleepten met takjes, verdedigden hun territorium en leken op het schelpeneilandje te gaan broeden. Maar daarvan was vrijwel elke centimeter in beslag genomen door kokmeeuwen die er massaal aan het broeden waren geslagen en kennelijk was die drukte voor de zwartkopmeeuwen te veel.

In De Wilck zag ik dat het paartje kieviten waarover ik gisteren schreef, niet 3 maar 4 kuikens heeft. Gisteren schreef ik ook dat de minimale broedtijd van kieviten 21 dagen is. Een beroepsvogelaar schreef me dat de broedtijd van kieviten 27/28 dagen is, dat is langer dan ik altijd begrepen heb. Ook kreeg ik een melding dat de eerste gruttokuikens uit het ei zijn gekropen, goed opletten dus!

Kieviten_juv220404A
De kievitskuikens (Vanellus vanellus - Lapwing) in De Wilck zoeken in het berijpte gras beschutting bij elkaar.