Vogeldagboek©


Maandag 13 december 2004 - Waar zitten de kleintjes nou weer?

Vorige week foerageerden er nog dik tweehonderd kleine zwanen in de omgeving, nu de laatste bietenakkers zijn omgeploegd, zie ik er vrijwel geen meer. Zaterdagmiddag niet een, vanmorgen slechts 3 (2 adult en 1 juveniel) in De Wilck en 5 (4+1) in de Westbroekpolder. Vorig jaar was ik ze ook al eens weken 'kwijt'.

Zaterdagmiddag in het Bentwoud tussen de 5 en 10 jagende velduilen. Helaas hoorde ik van diverse kanten dat zondagmiddag toch weer vogelaars door het rustgebied liepen, evenals dierenbezitters met loslopende honden.

Vanmorgen op de Starrevaart een portie koude lucht opgesnoven. Weinig bijzonders te melden. Op de vogelplas waren minder kieviten, goudplevieren en smienten dan anders. Wel o.m. 2 geoorde futen, 18 (11 man en 7 vrouw) rosse stekelstaarten, 4 brilduikers, 1 man grote zaagbek, 1 vrouw of 1e winter nonnetje en 4 zwarte ruiters.

Kuifeenden131204
In elk huwelijk is het wel eens gekibbel. Dit paartje kuifeend (Aythya fuligula - Tufted Duck) betwistte elkaar een lekker hapje. Niet op de foto te zien maar de afloop komt vaker voor: de derde ging ermee heen!