Vogeldagboek©


Woensdag 14 december 2004 - Van alles en nog wat

Als je geen bijzondere dingen beleeft, valt het niet mee om een leuke titel boven Vogeldagboek te zetten. Zo'n dag was het vandaag, en was het gistermiddag ook. Zo grauw en aan de blauwbekkende vogelaars in het Bentwoud te zien, ook erg koud. Maar zij zijn dan ook niet in de polders geboren en getogen (grapje, want ze hadden het echt te kwaad).

Tot overmaat van ramp lieten zich slechts drie uilen kort zien. En dan kom je daarvoor helemaal uit Almelo! Ik voelde me een beetje schuldig omdat ze door mijn verhaaltjes enthousiast waren geworden, maar ja, ik heb die vogels niet aan een touwtje.

Vogels_schapen151204A
Schapen langs de Broekweg krijgen vrijwel dagelijks emmers vol oud brood. Meeuwen en kraaien merken dat natuurlijk heel snel en de schapen moeten dan ook flink doorbijten om niet alle kaas van hun brood te laten eten.

Gisteren hoorde ik dat de groep van zo'n tweehonderd kleine zwanen die tot vorige week bij Benthuizen zat, een paar dagen bij Moerkapelle op een bietenakker had gezeten maar dat ze na het ploegen waren vertrokken. Dat komt overeen met twee meldingen van een grote groep overvliegende kleintjes bij het Bentwoud. Nu zijn ze waarschijnlijk op zoek naar andere akkers om, als die leeggevreten of omgeploegd zijn, massaal over te stappen op gras. Minder voedingsrijk maar toch voldoende om in de winter nog wat op te vetten voor de lange reis terug.

Nog een 'nieuwtje': zeer recent zijn grote lappen grond in het Bentwoud opgekocht, die zullen volgend jaar beplant worden. Het gaat om de akkers tussen het uilengebied en dan naar het westen tot de daar al aanwezige smalle strook beplanting van het Bentwoud (is nu niet bij te komen). Er wordt op het ogenblik hard gewerkt aan de definitieve vormgeving/indeling van het hele Bentwoud.

Grotezaagbek151204
De man grote zaagbek (Margus merganser - Goosander) die al heel lang op de Starrevaart zit, heeft zich geleidelijk aan van zijn eclipskleed ontdaan en heeft zijn prachtkleed aangetrokken. Toen hij zijn vleugels liet wapperen, heb ik een foto gemaakt zodat je zijn zalmroze buik, nek en rug goed kan zien. Ik ben nog steeds gegevens aan het verzamelen over het precieze ontstaan van al die roodachtige tinten bij zaagbekken, pijlstaarten, meeuwen enz.

Vanmorgen was het een poosje minder grijs, maar toen ik na de middag de Starrevaart verliet, spatte het een beetje. Een kijkje bij de uilen moest ik door omstandigheden laten schieten. Waarnemingen: De Wilck en Westbroekpolder 1 grote zilverreiger, Grote Polder in Zoeterwoude 8 (5+3) kleine zwanen.

De 2 sneeuwganzen trekken nog steeds rond, vanmorgen zaten ze in de Zwetpolder met 190 Canadese ganzen, in de Geerpolder nog eens 80 Canadezen. Op de Starrevaart 1 geoorde fuut, 1 dodaars, 1 vrouw brilduiker, 1 man grote zaagbek, 1 sperwer laag over het water, 3 bonte strandlopers en 6 zwarte ruiters.

Heggenmus151204
In de namiddag zocht een heggenmus (Prunella modularis - Dunnock) in de tuin nog wat eten voordat het donker werd.