Vogeldagboek©


Donderdag 6 mei 2004 - Zonnige duinwandeling

Vandaag een echtelijke duinwandeling gemaakt, onder een stralende zon en afgesloten met een pannenkoek... Startpunt het voor ons onbekende landgoed Pan van Persijn in Katwijk/Wassenaar, een oud duinbos. Het is sterk op kinderen gericht die er heerlijk kunnen spelen, omheinde herten kunnen bewonderen en tegelijkertijd kunnen genieten van prachtige bomen. En vogels. Een paar kinderen zagen eerder dan wij de halsbandparkieten hoog in de beuken, wij hadden ze wel veel eerder gehoord!

Roodborsttapuit_man060504
In Berkheide was dit paartje roodborsttapuiten (Saxicola rubicola - European Stonechat) volop bezig met het vangen van insecten.
Roodborsttapuit_vr060504

Konijn060504
Konijnen (Oryctolagus cuniculus - Rabbit) hebben het door zeer besmettelijke ziektes erg moeilijk, je ziet ze lang zo vaak niet meer als vroeger. Met dit jonge beestje gaat het ogenschijnlijk goed.

Toch maar gauw een snipperpad ingeslagen en daar werd het rustiger, met de geluiden van typische bosvogels, én een bosrietzanger. Het vogeltje moet vlakbij gezeten hebben, zo luid en duidelijk klonk zijn gezang, maar we konden hem niet vinden.

Dat lukte ons later ook niet met de nachtegalen toen we, via de achteruitgang, doorgelopen waren naar de duinen van Berkheide. Soms leek het of ze met hun 'waterfluitje' op je voeten zaten te zingen, maar we konden ze niet ontdekken.

Zoals altijd in een dergelijk duingebied waren er o.a. veel grasmussen, een enkele braamsluiper, een paar roodborsttapuiten, wat kleine karekieten. Het aantal soorten viel vandaag tegen, geen bijzondere waarnemingen, wel een paar boompiepers, een sprinkhaanzanger en een vos die over een duintopje sloop. In de Oude Groenendijkse Polder waren vanmiddag 59 regenwulpen aan het foerageren.