Vogeldagboek©


Zaterdag 8 mei 2004 - Rosse grutto's op de weilanden

Vanmiddag een uurtje richting De Wilck geweest. De laatste dagen draai ik echter De Wilck regelmatig m'n nek toe om aan naar het noordwesten te kijken. Daar, in de Oude Groenendijkse Polder, bivakkeert een grote groep regenwulpen, vanmiddag telde ik er 72. Elke dag komen er een paar bij.

Rossegrutto080504A
Rossegrutto080504C
Rosse grutto's (Limosa lapponica - Bar-tailed Godwit; male at the left) op grote afstand in de Oude Groenendijkse Polder, de man links in zomerkleed.

De grootste verrassing zat tússen de wulpen. Even dacht ik, door de grote afstand, een groenpootruiter te zien. Maar toen de kop omhoogkwam, zag ik een lange snavel die licht omhoog gebogen stond: een vrouw rosse grutto! Het was een groep van zes, een man volledig in zomerkleed, nog een man die aan het ruien was en vier vrouwen, alle nog erg grijs. Wat doen die nu zo ver van de slikken aan de kust waar ze 'normaal' te zien zijn? Ik kan me niet herinneren eerder rosse grutto's in de polders te hebben gezien.

Grutto080504
Een 'gewone' grutto (Limosa limosa - Black-tailed Godwit) in het avondlicht in de Barrepolder.

Tussen deze vogels een heel zwarte zwarte ruiter en een roodbruine man kemphaan. Vanavond nog even wezen kijken of de rosse grutto's wat dichterbij zouden zitten (voor een betere foto), maar alles was vertrokken, ook de regenwulpen. In de vlakbij gelegen Barrepolder zaten er nog een stuk of tien.

Krakeenden060504
Krakeenden (Anas strepera - Gadwell) in het lange gras van De Wilck (foto 6 mei).