Vogeldagboek©


Maandag 10 mei 2004 - Vogelzang in Hitland
Blauwborst100504


Ingeklemd tussen de Hollandsche IJssel, wegen en de huizen van Nieuwerkerk en Capelle ligt het recreatiegebied Hitland. Een afwisselend gebied met in het noorden bij Nieuwerkerk vooral hogere bomen (oude bossen), in het midden weiland en wat rietvelden en in het zuiden bij Capelle meer lage bosjes en een prachtig moerasgebied. Ik heb er vandaag vele uren gezworven (ik had mijn fiets mee moeten nemen!), geen echt bijzondere waarnemingen maar volop genoten van vooral de rietbewoners.

Blauwborst100504A
Veel blauwborsten (Luscinia svecica cyanecula - White-spotted Bluethroat) in Hitland.

Zeker in het vogelgebied bij Capelle, dat volgens de infoborden afgesloten is voor fietsers en honden (......), krioelde het van de vogels. Volop blauwborsten, eentje liep me op de vlonder tot zo'n tien meter tegemoet, talloze rietzangers, een handvol kleine karekieten, op drie plaatsen een snor gehoord (eentje gezien), zwartkoppen, tuinfluiters, een paar koekoeken en verder de alom bekende zangertjes. Het was (vandaag) in dit gebied erg rustig, wat mensen betreft, heerlijk! Natuurlijk had ik gehoopt aan de noordkant de wielewaal te horen en in het vogelgebied een buidelmees, maar dat zat er niet in.

Rietgors100504
Sommige rietgorsmannen (Emberiza schoeniclus - Reed Bunting) hebben, hoewel het volop broedtijd is, nog geen volkomen zwarte kin. Maar zingen doen ze de hele dag!

Rietgors100504A

Rietzanger100504
Rietzangers (Acrocephalus schoenobaenus - Sedge Warbler) zijn zeer talrijk in onze rietvelden aanwezig. Het is niet alleen een leuk vogeltje om naar te kijken, maar zijn zang met veel imitaties is een streling voor het oor.
Rietzanger100504A

In de namiddag nog even in mijn 'eigen' gebied gespeurd. Gistermorgen zat er in het Prielenbos een fluiter, een vogeltje dat hier zeldzaam is. Zijn karakteristieke zang en roep was prachtig om naar te luisteren, soms liet de vogel zich hoog tussen de bladeren zien. Maar vanmiddag niet meer gehoord. In de weilanden rondom De Wilck was de grote groep regenwulpen die er de laatste dagen zat, nergens te bekennen.

*****
Recent verschenen: Vogels van de Middellandse Zee