Vogeldagboek©


Dinsdag 11 mei 2004 - Sprinkhaanzanger in de bloemen

Grauw en koud vanmorgen, wat een verschil met gisteren! De vele soorten op de Starrevaart vergoedden veel. In het riet langs de ka naar de hut twee snorren, een in de bocht en een vlakbij de hut. Een sprinkhaanzanger liet zich steeds horen, en slechts eenmaal zien, tussen het koolzaad en fluitenkruid langs het fietspad tegenover de uitkijktoren.

Sprinkhaanzanger110504
Sprinkhaanzanger (Locustella naevia - Common Grasshopper Warbler) tussen de bloemen langs de Kniplaan.

Andere waarnemingen o.a.: dodaars 1 (Meeslouwerplas), smient 2 paartjes, rosse stekelstaart 5 (3+2), bontbekplevier 10, zilverplevier 1, kanoet 2 (in zomerkleed, waren maandag ook al gezien), steenloper 3, bonte strandloper 3, groenpootruiter 4, grutto 7, kemphaan (man in zomerkleed), dwergmeeuw 1 adult, koekoek 2 (noord- en zuidkant) en snor 3 (2 langs ka naar hut, 1 in moeras tussen parkeerplaats en Meeslouwerplas). In de Oostbroekpolder zat een regenwulp.

Kleinekarekiet110504
Kleine karekieten (Acrocephalus scirpaceus - European Reed Warbler) hoor je wel veel maar zie je toch minder makkelijk dan rietzangers die meer heen en weer vliegen, ook nu en dan een zangvlucht boven het riet maken en vaak hoger in de rietstengels zitten.

Bosruiter110504
In De Wilck liep deze bosruiter (Tringa glareola - Wood Sandpiper) in de slootkant.

Kemphaan110504
Man kemphaan (Philomachus pugnax - Ruff; male) in zomerkleed.

Kanoeten110504
Op grote afstand deze foto van de twee kanoeten (Calidris canutus - Red Knot) gemaakt. Ze zijn al in zomerkleed en zeker in deze periode zie je de vogels niet zo vaak op een plas als de Starrevaart.