Vogeldagboek©


Maandag 24 mei 2004 - Verborgen zangjongleurs

Wanhopig word je soms van die vogels. Aan de oostkant van de uitkijktoren op de Starrevaart zaten twee bosrietzangers voluit te zingen, urenlang. Hij zijn briljante imitators, soms hoor je ineens een fitis, een koolmees, of een putter, in een aaneenschakeling van noten die je gehoor strelen alsof Strawinsky herboren is.

Maar net als nachtegalen lopen ze bijna over je schoenen zonder dat je ze te zien krijgt. Ze kruipen laag door het riet (zeker als dat door de stevige wind nogal heen en weer slingert), nu en dan krijg je een glimp te zien en dan moet je ook nog maar net met al je fotoapparatuur klaar staan. Meestal zitten ze dichterbij dan je denkt!

Bosrietzanger240504
Bosrietzanger (Acrocephalus palustris - Mars Warbler) verscholen in het riet direct ten oosten van de uitkijktoren.
Bosrietzanger240504A

Op dezelfde plek liet zich ook nog even een spotvogel horen. In het riet bij de parkeerplaats schreeuwde een waterral, in het broedseizoen hoor je ze nagenoeg niet. Daar ook twee grasmussen die in de struiken zaten te roepen en nu en dan een zangvlucht maakten. Ook een zingende blauwborst.

Op de plas 1 adult en 1 1e zomer dwergmeeuw, een paartje zomertalingen en een ouderpaar bergeend met 8 heel kleine pullen. Kluten vielen massaal een buizerd aan die over de plas vloog. Op het slik o.a. 2 Temmincks strandlopers.

Dwergmeeuw_juv240504
Slapend op het slik lag deze 1e zomer dwergmeeuw (Larus minutus - Little Gull). Je moet goed opletten want de vogel lijkt veel op een jonge kokmeeuw, maar onder meer de donkere kruinvlek verraadt hem. Als de vogel vliegt zie je de heel kenmerkende donkere vlek tussen achterkant vleugel en lijf.

Grasmus240504
Grasmus (Sylvia communis - Whitethroat) in het fluitenkruid langs de Kniplaan.

Wolzwever230504
Twee insecten gefotografeerd op 23 mei bij ALTV in het Vernèdepark in Zoetermeer, boven een wolzwever (Thyridanthrax fenestratus -Mottled Bee-fly) en onder een 19-stippelig lieveheersbeestje. Althans dat dacht ik tot medio 2005, toen ik achter het bestaan van veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes kwam, en dit is er een! (Harmonia axyridis - Multicolored Asian Ladybird).
Lieveheersbeestje230504

Vanavond op de Wilckplas een interessante gast, een krombekstrandloper in bijna volledig zomerkleed! Het zijn vogels die je daar niet vaak ziet, laat staan in deze tijd van het jaar. Verder o.m. 1 lepelaar, het vrouwtje wintertaling met hangende vleugel, 1 man smient, 1 kluut, 2 kleine plevieren en nog 1 regenwulp.