Vogeldagboek©


Dinsdag 25 mei 2004 - Twee knarsende grote karren
Grotekarekiet250504G
Grote karekiet (Acrocephalus arundinaceus - Great Reed Warbler) in Vlietland, Leidschendam.




Grotekarekiet250504C

Klik hier voor extra grote foto van de grote karekiet.



Krakend en krijsend is het lied van de grote karekiet. Op grote afstand hoor je hem luid roepen om een vrouwtje, is zij eenmaal in zijn netten verstrikt geraakt, dan zal zijn gezang rap verstommen. Vandaag hoorde ik op nauwelijks vijftig meter van elkaar twee grote karren uit volle borst hun liefdeslied zingen, vérdragend zodat geen wijfje later kan zeggen dat ze hem niet heeft gehoord.

Hoewel de beide zangers onmiskenbare grote-karekietgeluiden produceerden, was er toch een opvallend verschil te horen. De ene bassist had een monotonere stem dan de andere, die wat melodieuzer klonk met soms een rollende strofe die aan een nachtegaal deed denken. Op de foto's de muzikaalste karekiet, de andere liet zich wat minder goed zien.

Het zijn wat saai gekleurde bruine rietvogels, door geluid, formaat (stuk groter) en zware snavel van andere vogels als kleine karekiet en bosrietzanger te onderscheiden, verder hebben ze geen specifieke, opvallende kenmerken.

Grote karekieten komen steeds minder voor in ons land. Volgens de Sovon-Broedvogelatlas is het aantal broedparen afgenomen van enkele duizenden een halve/kwart eeuw geleden tot 250-300 paren rond 2000. Gevreesd moet worden dat dit aantal verder is afgenomen.

Grotekarekiet250504

Het zijn dus zeldzame vogels geworden, waar we voorzichtig mee moeten omgaan. Met de telescoop zijn op flinke afstand foto's te maken zodat ze niet verstoord hoeven te worden. Ze zitten aan de westkant van recreatiegebied Vlietland, ongeveer halverwege Kniplaan en de recreatievoorzieningen in het noorden, als je er gaat wandelen hoor je ze vanzelf.

Nog enkele andere waarnemingen bij Starrevaart en Meeslouwerplas: smient man 2, dwergmeeuw 1 adult, spotvogel 2, ijsvogel 1 en koekoek 4.