Vogeldagboek©


Woensdag 26 mei 2004 - Rietgorzen tussen de weilanden

Rond het middaguur een poosje genoten van typisch Hollands polderweer: windje, blauwe lucht en grote witte wolken. De Wilck is daarvoor een uitgelezen plek. Bij het plasje was het niet bijzonder druk maar toch heel leuk.

Wat te denken van een paartje rietgorzen dat pendelde tussen de gemaaide weilanden in de omgeving en de paar rietpluimen die in de Wilckplas staan? Toch wel opmerkelijk rietgorzen midden in de polders. Ze zijn al eerder gesignaleerd, wie weet broeden ze hier wel.

Rietgors260504
Een opmerkelijk gezicht: een rietgors (Emberiza schoeniclus - Reed Bunting) in de begroeiing van De Wilck.

Ook gele kwikstaarten waren erg actief. Man, vrouw en al een vroeg kleintje of een tweede vrouw? Ik kon het niet vaststellen, want ze kwamen slechts nu en dan uit het gras tevoorschijn om dan weer snel ergens anders weg te duiken. Graspiepers die hun jonkies aan het voeren waren, lieten zich beter zien, vooral toen er een kat in de buurt kwam.

Gelekwikstaarten260504
Man (rechts) en vrouw gele kwikstaart (Motacilla flava - Blue-headed Wagtail; male at the right right) in het weiland.

Aan de randen van de plas scharrelden een bontbekplevier, 2 kleine plevieren en een kemphaan vrouw! Zo laat in het seizoen nog hier, zou ze..... Als ze hier broedt, zal je haar man niet meer zien: de hanen hebben nog nooit gehoord van vaderlijke plichten en doen niet aan broedzorg.

Graspieper260504
Graspieper (Anthus pratensis - Meadow Pipit) met voedsel voor de kleintjes die in een slootkant verborgen zaten.

Vanavond door het Prielenbos gewandeld. Ten minste 3 (roepende) koekoeken, waarschijnlijk 4. Op het sperwernest was geen teken van leven te bespeuren, maar even later zag ik een man sperwer door de boomtoppen richting nest 'sluipen'. Bij twee nesten van grote bonte spechten werd volop gevoederd en afval uit het nest mee retour genomen.

Koekoek260504
Een van de koekoeken (Cuculus canorus - Common Cuckoo) vanavond in het Prielenbos.