Vogeldagboek©


Donderdag 27 mei 2004 - Takkelingen en het Bentwoud

In 'mijn territorium' huizen verschillende paartjes ransuilen. Bij particulieren of op openbaar terrein, in alle gevallen praat ik niet over de lokaties om verstoring te voorkomen. Zo nodig stel ik wel de betreffende 'autoriteiten' op de hoogte, bijvoorbeeld ter bescherming van een kwetsbare broedplek. Over particuliere terreinen praat ik helemaal niet.

Vanmorgen kwam ik wel heel toevallig oog in oog te staan met 3 takkelingen, de kuikens van een ransuil. Ik liep 'ergens' met de telescoop op mijn rug, toen een man met de auto stopte, voor de zekerheid toch nog even vroeg of ik een vogelaar was en me vervolgens uitnodigde in zijn vogelvriendelijk ingerichte tuin. En daar, in sijpelende regen, zaten in verschillende bomen de ransuiltjes te dommelen. Soms ging even een oog open maar zoals het een nachtvogel betaamt, was er verder weinig activiteit te bespeuren. Maar vanavond zullen ze, zo vertelde de man, weer luid om voedsel bedelen!

Ransuil270504
Deze jonge ransuil (Asio otus - Long-eared Owl) liet zich nog redelijk fotograferen, de twee andere zaten helemaal verborgen tussen de takken.
Ransuil270504A

Spotvogel270504
Spotvogel (Hippolais icterina - Icterine Warbler) in het Bentwoud.

Vanmiddag voor de eerste keer in het Bentwoud geweest. Er moet nog heel veel grond worden aangekocht voordat gesproken kan worden van een 'woud', maar hier en daar staan toch al stukken met jonge boompjes. Langs de Hoogeveenseweg (de N209) in Benthuizen, tussen de afslag naar Hazerswoude en het Schravenwildert(fiets)pad dat de grens met Boskoop vormt, is een toegang.

Het is van oorsprong een landbouwgebied, dat was o.m. te merken aan de 3 kwartels die aan het roepen waren. Boven de aanplant, die nog erg laag is, waren 3 bruine kiekendieven aan het jagen, 2 vrouwen en 1 man. Boven het gebied vlogen talrijke gierzwaluwen, een paar boerenzwaluwen en ook een flink aantal huiszwaluwen.

Leeuweriken klonken verderop boven het bouwland. Een groep van zo'n veertig kneuen vloog op toen een sperwer overkwam. Verder o.a. 2 spotvogels, een bosrietzanger, kleine karekiet in een handvol rietstengels langs een sloot, een grasmus en ook hier een rietgors die, zo las in in de boeken, graag jonge aanplant opzoekt.

Geoogdebandspanner260504
In het Prielenbos vloog woensdagavond deze geoogde bandspanner (Xanthorhoe montanata - Silver-ground Carpet), komt algemeen voor in vochtige bossen.