De grutto's op de Starrevaart vlogen vanmorgen in een ander ritme rond dan gebruikelijk. Meestal zijn er veel vogels vroeg in de ochtend, dan vertrek naar de polder, rond de middag komen ze terug om te slapen, in de loop van de middag opnieuw aftocht naar de omgeving om daarna naar de slaapplaats terug te keren en daar te blijven.
Om 11 uur ben ik met tellen begonnen (daarvoor telde Sjaak Schilperoort elk half uur), om half 12 waren er 460 grutto's (waarvan meer dan de helft islandica's) maar in het uur daarna vlogen er zo'n driehonderd weg in plaats van te arriveren. Na half 2 ben ik blauwbekkend gestopt. Vanmorgen vroeg stonden er heel veel grutto's, een leuke grafiek over de aantallen tussen 7 uur en half 2 staat op de Starrevaart-website.
De topperman (Aythya marila - Greater Scaup; male) komt maar niet wat dichterbij om er een mooiere foto van te maken.
Wél dicht bij de hut, tot onder de luiken, kwam dit vrouwtje brilduiker (Bucephala clangula - Goldeneye; female).
|
|
Er zitten op het ogenblik tientallen scholeksters (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher) op de Starrevaart, ook al vogels die in de polders foerageren en hier met bemodderde snavels arriveren voor een wasbeurt en een middagdutje. Foto gemaakt op 3 maart.
Het was grauw en zeker in de hut met de tochtgaten erg koud. De man topper was nog aanwezig, slapend midden op de plas of foeragerend langs het riet aan de westkant. Ook aanwezig 7 lepelaars, 12 rosse stekelstaarten (7+5), de vrouw grote zaagbek, 20 wulpen, 6 kluten, 3 kemphanen, 9 bonte strandlopers en een poosje een oeverpieper op het schelpeneilandje, het was deze winter pas 'mijn' eerste oeverpieper.
|