Vogeldagboek©


Donderdag 11 maart 2004 - Nederlander en IJslander naast elkaar

Vanmiddag een kort maar interessant ommetje gemaakt. Hoewel slechts drie grutto's in het Spookverlaat toch een foto kunnen maken van een 'gewone' grutto en een IJslander, ze stonden keurig naast elkaar! Boven De Wilck zorgde een jagende slechtvalk langdurig voor onrust zonder dat de vogel een prooi wist te vangen, althans dat heb ik niet gezien. Drie grote zilverreigers trokken zich van al dat luchtgeweld niets aan. Bij de Amaliahut krijste een waterral.

Zwartezwaan100304
In ons landschap zie je steeds vaker zwarte zwanen (Cygnus atratus - Black Swan), uit siervijvers ontsnapte vogels die van oorsprong uit Australië komen. Deze foto is vanmiddag gemaakt op de Papenvaart. Op de achtergrond een aantal van de grote groep knobbelzwanen die de afgelopen tijd in het Spookverlaat zit.

Nijlganzen100304
Dit kan toch niet de bedoeling zijn: nijlganzen (Alopochen aegyptiaca - Egyptian Goose) die het ooievaarsnest bij de Amaliahut bezetten. Ze worden dan ook regelmatig door de rechtmatige eigenaars verjaagd, maar die waren vanmiddag op jacht in de polders.

Gruttos_islandica110304
Voor de Amaliahut poseerden vanmiddag deze twee grutto's van verschillende ondersoorten, waardoor een goede vergelijking mogelijk is. De rechter vogel is zonder enige twijfel een man IJslandse grutto (Limosa limosa islandica - Icelandic godwit; right, male), de linker vogel een 'Nederlandse' grutto (Limosa limosa - Black-tailed Godwit; male). De IJslander heeft een ronde kop en een kleine(re) snavel, de Hollander een steil voorhoofd en een lange(re) snavel. Door de rondere kop oogt de IJslander vriendelijker dan de 'rechtlijnige' Nederlander. Wat de kleuren betreft: duidelijk is dat beide vogels in een verschillend stadium van de rui verkeren, de IJslander heeft al meer kleuren.

In tegenstelling tot wat ik hierboven heb geschreven, blijkt de linker grutto een islandica-vrouw te zijn (ook op de foto hieronder), zie Vogeldagboek 15 maart.

Grutto_islandica110304
Deze grutto (Limosa limosa icelandic - Icelandic Godwit; female) poetst zich uitgebreid.