Een fikse wandeling door de duinen had ik mezelf vandaag beloofd, maar mist en donkere wolken deden me besluiten in de buurt (van de auto) te blijven. Dan is de Starrevaart mijn eerste optie. Was overigens niet nodig geweest, pas in de middag vielen wat druppels. Tussen de zwarte luchten door scheen de zon nu en dan langdurig, en daar zaten de vogels op te wachten!
De laatste dagen hadden ze zich door de straffe wind koest gehouden, maar vandaag lieten ze zich gelden. Ik was nog maar net bij de uitkijktoren of ik hoorde in het riet op twee plaatsen ping-ping: baardmannetjes! Een poosje gewacht en ja hoor, daar kwam een man langs een stengel naar boven gekropen. De vogels verplaatsten zich richting wilgenstruiken en daar raakte ik ze kwijt. Ook de waterrallen voelden zich geroepen te schreeuwen, 3 in totaal, 2 aan weerszijden van de toren en 1 bij de parkeerplaats. In het 'verzonken bos' 2 zwarte ruiters.
Zwarte ruiter in winterkleed (Tringa erythropus - Spotted Redshank) op de Meeslouwerplas.
Mijn bedoeling was om waterpiepers te gaan zoeken langs de Meeslouwerplas, misschien zou ik er een in (bijna) zomerkleed kunnen fotograferen. Ik heb er geen kunnen vinden, maar tijdens mijn wandeling volop genoten. Rietgorzen die hun eenvoudige riedeltje door het riet lieten klinken, volop tjiftjaffen, winterkoninkjes, heggenmussen, mezen, alles zong voluit. Ook twee staartmezen, maar die lieten alleen hun alarmroepjes horen toen ze mij zagen. De baltsroep van een dodaars, heb er 2 gezien.
En dan ineens, ik had het gehoopt maar niet echt verwacht, een luid tsjiek-tsjak in een plasje: ook de blauwborst is gearriveerd! Vogelboekjes omschrijven dit geluid als een draad die tegen een vlaggenmast slaat. De vogel droeg zelfs al even zijn aangename melodietje voor. Toen de zon verdween, verdween ook het 'blauwkeeltje'. Ik hoop de komende tijd vaak deze prachtige moerasvogeltjes te ontmoeten.
Geen beste foto van de blauwborst (Luscinia svecica cyanecula - White-spotted Bluethroat), dwars door het riet, maar wel de eerste die ik dit seizoen zag!
|
|
In het plasje waar ik de afgelopen winter steeds waterpiepers had getroffen, waren tafeleenden volop aan het baltsen.
Terug richting Starrevaart, want het is grutto-tijd en er 'moet' geteld worden! In de rietkragen aan de noordzijde zag ik eerst nog wat rietgorzen en die wilde ik gaan fotograferen. Dichterbij hoorde ik ineens weer een baardman, even later zag ik hem op de sigaar van een lisdodde zitten, de pluimen vlogen alle kanten heen maar een (goede) foto was niet mogelijk. Terwijl ik doodstil stond te wachten totdat de vogel zich misschien wat fotogenieker zou gaan gedragen, flitste er een ijsvogeltje langs.
IJsvogel (Alcedo atthis - Kingfisher, female), een vrouw, liet zich even zien aan de noordkant van de Starrevaart.
En de vogelpret was nog niet voorbij. Toen het baardmannetje wegvloog naar de volgende rietkraag, ging ik er voorzichtig achteraan. Ik had het kunnen verwachten want het is kleddernat aan de noordkant van de Starrevaart: ineens vloog vlak voor mijn voeten een bokje op! Die had sneaky zitten slapen of foerageren op maar een paar meter afstand van me. Ook vloog een graspieper op, het vogeltje ging dichtbij in het riet zitten en bood me alle kans om er mooie foto's van te maken.
Rond half 1 dan de grutto's geteld: het waren er maar liefst 1930. Voordat ik een half uur later vertrok, waren er nog zo'n vijftig bijgekomen, 1980 in totaal! Weer veel islandica's, maar ik heb nu geen schatting gemaakt.
Dat kwam omdat ik lang bezig was twee geringde grutto's te 'ontcijferen'. De vogels zijn beide al meer op de vogelplas waargenomen: LO/RO en O/O. Heel lastige kleuren, oranje en lime (mintgroen), die zouden ringers niet moeten gebruiken want het levert snel misverstanden op. Oranje neigt op afstand te sterk naar rood en/of geel en lime lijkt van verre soms op grijs, wit of groen. Verder o.a. nog 15 bonte strandlopers en de vrouw grote zaagbek, vanmorgen niet in gezelschap van bergeenden.
|