Alleen al in het riet aan de noordzijde van de Starrevaart waren vanmorgen ten minste 5, maar waarschijnlijker 6, mannen blauwborst bezig hun territorium af te bakenen. Dat deden ze door hun wat hoge stemmetje te verheffen, zonder dat je nu kan zeggen dat ze zangles gehad hebben. Maar leuk klinkt het wel! Soms kwamen ze wat te dicht bij elkaar in de buurt en dan vlogen ze, ogenschijnlijk niet al te strijdvaardig, achter elkaar aan. Eenmaal had ik 3 blauwborsten tegelijk in mijn verrekijkerbeeld!
Nog wat foto's van blauwborsten (Luscinia svecica cyanecula - White-spotted Bluethroat; male).
|
|
In de buurt broedt deze ransuil (Asio otus - Long-eared Owl; female at the nest), op een nest van een andere vogel (waarschijnlijk kraai). Alleen vrouwtjes ransuil broeden. Je kan er gif op innemen dat de man zich wakend in de buurt ophoudt, dat is ook bij dit broedgeval het geval: een eindje verderop hield pa uil de boel goed in de gaten.
Blauwborsten maken een prima periode door. Doordat er links en rechts meer aandacht wordt geschonken aan hun biotoop, zie je ze steeds vaker. De Starrevaart hebben ze de laatste jaren 'veroverd'. Rond de vogelplas en het aangrenzende deel van de Meeslouwerplas kan je ze dan ook regelmatig zien. Rond 7 uur vanmorgen zag ik de eerste in een struik zitten, maar pas toen de zon ging schijnen, gingen ze ook zingen. Rond 11 uur werd hun ochtendstemming minder. Een mannetje zag ik al met nestbekleding slepen. Ze verbergen hun gestoffeerde nest erg goed, meestal op de grond tussen dichte begroeiing.
Door het geweld van de blauwborsten heb ik alleen maar langs de Kniplaan gescharreld, verder ben ik niet gekomen. Want het is natuurlijk een schitterend gezicht die vogeltjes die met het blote oog onopvallend lijken, maar zulke prachtige tinten blauw en bruinrood (op borst en stuit) hebben. En dan hun fladderende baltsvlucht waarbij ze als een leeuwerik dalen! Verder in het riet tal van rietgorzen maar nog slechts 1 rietzanger.
Op en rond de vogelplas verder o.a. 2 lepelaars, 5 geoorde futen, 1 man zomertaling, 3 man en 5 vrouw brilduikers, 1 man bruine kiekendief, 1 sperwer, 8 kluten, 1 kemphaan, 6 zwarte ruiters, 2 tureluurs, 580 grutto's waarvan ongeveer de helft IJslandse, 1 waterral en 2 oeverlopers. In de Zuidbuurt 'mijn' eerste boerenzwaluw.
Nog wat gruttoberichten: op Tweede Paasdag in de Oostbroekpolder een nest met al 4 eieren! In Gelderland het eerste ei op 22 maart, voor zover bekend de eerste melding in Nederland.
|