Vogeldagboek©


Bruinekiekendief040405
Jagende man bruine kiekendief (Circus aeruginosus - Western Marsh Harrier) in het Buytenpark.
Maandag 4 april 2005 - Wat is het mooiste?

Vandaag zo genoten dat ik niet goed weet waar ik mee zal beginnen. Met de baltsende en voedsel overdragende bruine kiekendieven in het Buytenpark? Met het kikkerdril en de pinksterbloemen in de Oostbroekpolder? Of met de snor of de baardmannetjes bij de Starrevaart?

Nee, de keuze laat ik vallen op de zonsopgang. Al vrij vroeg was ik op de Starrevaart, o wat helder is de lucht dan nog. Je zou bijna het doordringende, irritant monotone geluid van het verkeer op de A4 vergeten. Wat zou de vogelplas aan waarde winnen als er een geluidsscherm zou worden geplaatst! De zon had lak aan mijn gedachte en klom zoals elke dag over de verkeersader naar boven.

Voordat de zon opging, had ik al staan luisteren naar een snor en een zwartkop bij de Meeslouwerplas, en het gehamer van een specht, het leek me iets anders dan van een grote bonte. Mijn verhuizing is nog niet klaar, de geluids-cd's kon ik niet zo snel vinden. Een visdiefje schoot over, op de Starrevaart ook nog 2. Vandaag ten minste 6 zingende blauwborstmannen, 3 in de rietkragen aan de noordwestkant en 3 aan de noordoostkant. Nog steeds maar 1 rietzanger.

Boompuist040405
Vorige week had ik een foto gemaakt van een voor mij onbekende slijmzwam. Al snel kreeg ik te horen dat het om de algemeen voorkomende boompuist (Enteridium lycoperdon - Slime Mould) gaat. In het begin is de zwam zacht en wit (zoals op deze foto die ik vanmorgen in het Buytenpark heb gemaakt), daarna wordt hij zilverkleurig en ten slotte wordt hij bruin door sporenstof. In de fase waarin de zwam bijna helemaal bruin was, had ik vorige week een foto gemaakt.

Bruinekiekendief040405A
Nog een foto van de man bruine kiek (Circus aeruginosus - Western Marsh Harrier).

Bruinekikkerdril040405 Kikkerdril in de Oostbroekpolder. Het is waarschijnlijk het dril van een bruine kikker (Rana temporaria - Common Frog): een groene kikker zet het dril meestal pas vanaf mei af en het dril van de bruine kikker ligt meestal hoog in het water, zoals op de foto. Op de uitvergroting hieronder is de larve (dikkopje of kikkervisje) al duidelijk te onderscheiden.
Bruinekikkerdril040405A

Terwijl ik op de ka naar de hut zo stond te genieten van al dat moois, hoorde ik ineens het getik van een baardmannetje. En hup, daar vloog hij in een korte sprint over het riet en dook meteen weg. Op de plek waar hij vandaag kwam, liet een andere zijn karakteristieke geluidje telkens horen. Nu en dan vloog een baardman even over het riet, ze waren vandaag niet van plan om eens lekker in een rietstengel van het zonnetje te gaan genieten.

Verder op de vogelplas o.m. 8 geoorde futen, 1 lepelaar, 14 rosse stekelstaarten (10+4), 2 mannen (een 1e jaars) en 3 vrouwen brilduikers, 1 man bruine kiekendief, 22 kluten en 390 grutto's waarvan ca. de helft IJslandse. (In het Bedelaarsbos gisteren tachtig grutto's, geen IJslandse.) Ook drie geringde grutto's, van twee kon ik de kleurenringen onderscheiden, beide 'oude bekende' vogels. De vernielingen aan de rietmatten bij de Starrevaarthut zijn gelukkig al weer hersteld.

Daarna naar het Buytenpark in de hoop er een beflijster te treffen. Deze vogels worden thans op hun trek naar het noorden gezien en bij de steenhopen in het park worden ze jaarlijks waargenomen. Vanmorgen niet, maar later hoorde ik vanmiddag wel 2! Hier ook 3 visdieven.

Op het gras aan de westkant van het Buytenpark zitten genieten van het paartje bruine kiekendief dat hier al jaren broedt. De bijzonder bleek uitgevallen man (hij zag er desondanks kerngezond uit) met zijn geelkoppige vrouw. Tot tweemaal toe droeg de man een prooi over aan zijn zwangere partner, hoewel het nog wel een paar weken zal duren voordat ze eieren gaat leggen. Even verscheen een tweede vrouw, misschien wel een dochter uit een vorig broedsel, die na wat geroep met het andere wijfje rustig verder trok.