Vogeldagboek©


Dotterbloemen060405
Gele pracht langs de waterkant: dotters! (Caltha palustris - Marsh Marigold). Foto bij Amaliaplas.
Woensdag 6 april 2005 - Lichte mol en vroege grutto's

Dat er 'witte' mollen bestaan, wist ik, maar ik had er nooit een gezien. Een tijdje geleden sprak ik een veehouder die er rond zijn boerderij aan de Vierheemskinderenweg nu en dan vangt (familie met erfelijke eigenschappen, mag je aannemen), en hij zou me bellen als het weer zo ver was. Gisteren dus. Het is inderdaad een apart gezicht zo'n lichte mol met oranje, vooral aan de onderzijde. Ziet er ook 'lieflijker' uit dan een zwarte, grijze mol.

In Zoogdieren van Europa las ik dat bij minder dan 1% van deze graafdiertjes, kleurvarianten voorkomen: albino, izabelkleurig en gevlekt (bont?). De basiskleur van deze mol was izabel, met oranje delen. Op internetsites wordt ook over oranjekleurige mollen gesproken. Op de site van Naturalis staat dat échte albinomollen, dus spierwit met rode ogen, zeldzaam zijn.

Mol050405
Lichtgetinte mol met oranje kleurtzweem (Talpa europaea - Mole).
Mol050405A

Slobeend040405
Slobeend (Anas clypeata - Shoveler; male) op de Starrevaart (4 april)

Vanmorgen even in de Amaliahut geweest, waar het groepje watersnippen verspreid zat, verstopt langs de waterkant: het was een zoekplaatje! In De Wilck een slechtvalk aan de grond en een boerenzwaluw in de lucht: ze laten zich nog maar zeer spaarzaam zien.

Nog een keer over de grutto's. Jan Andeweg schreef me dat het eerste gruttonest in ons land is gevonden bij veehouder Johan Kool in het Alblasserwaardse Tienhoven. Op 22 maart telde dit nest al 3 eieren, eerste ei dus 20 of misschien wel 19 maart. Op dit perceel worden vaker vroege legsels gemeld. Dat moet dan door dezelfde familie zijn gebeurd want grutto's staan bekend om hun plaatstrouw. Ook rond Reeuwijk is een eerste grutto-ei gevonden op 22 maart.

Volgens Jan, die o.a. als weidevogelbeschermer regelmatig in het veld is, is het een trend dat in de derde week van maart al grutto-eieren gemeld worden. "Grutto's keren heel vroeg terug naar hun broedgebieden en een aantal is dan blijkbaar al in staat om zeer vroeg in het seizoen eieren te leggen. Tussen de vondst van het eerste kievitsei op 17 maart onder Zevenhoven in Zuid-Holland en het eerste gruttonest in Tienhoven zitten maar vijf dagen. En tussen het eerste kievitsei en het eerste grutto-ei is slechts een verschil van drie dagen".

"Het mooie zonnige en warme voorjaarsweer blijkt voor de weidevogels de stimulerende factor te zijn om eieren te gaan leggen. Ze waren er al klaar voor, maar het zachte weer gaf hen blijkbaar net het duwtje dat ze nodig hadden".