Vogeldagboek©


Donderdag 7 april 2005 - Dwergmeeuwen in de storm

De hut stond te trillen op zijn palen toen rond het middaguur een koude stormachtige zuidwestenwind over de Starrevaart raasde. Maar de zon scheen en dat maakte alles goed, vooral toen ik ineens twee kleine meeuwen voorbij de hut zag dwarrelen: dwergmeeuwen! Heel kleine, sierlijke fladderaars, hun vlucht doet aan visdiefjes denken.

Er was een 1e winter vogel bij met strepen op de vleugels maar niet de kenmerkende zwarte ondervleugels van de volwassen vogels. Een dwergmeeuw was al in zomerkleed (met zwarte kop), de andere varieerden van winterkleed tot bijna-zomerkleed. Adulte vogels hebben, in tegenstelling tot kokmeeuwen, geen zwarte staartrand en ze hebben een opvallende witte rand aan de achterkant van de vleugels die verder aan de bovenzijde egaal grijs zijn. Prachtig!


Dwergmeeuwen070405
Elegant dansten dwergmeeuwen (Larus minutus - Little Gull) over de Starrevaart. Boven links een meeuw die al bijna een zwarte kop heeft, de rechter vogel is nog in winterkleed en de bovenste vogel op de foto hieronder is met zijn zwarte kop al volledig in zomerkleed, met een roze zweem op de buik.
Dwergmeeuwen070405A

Kluten070405
Deze kluten (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet) zwommen even maar gingen snel terug naar het eilandje.

Er was weinig luchtverkeer, de meeste vogels probeerden zich op twee poten staande te houden op het schelpeneilandje en in het lage water achter de buizen. Soms zag je vogels gewoon een eindje wegwaaien. Twee lepelaars stonden tussen de vele grutto's, 3 boerenzwaluwen cirkelden wat rond en een vrouw bruine kiekendief joeg de vogels de schrik op het lijf. De merel die op 13 maart in onze tuin nestmateriaal aansleepte, vloog nu met een snavel vol wormpjes de conifeer in.

Bruinekiekendief070405
Vrouw bruine kiekendief (Circus aeruginosus - Western Marsh Harrier, female) jagend boven het riet.

*****
Zojuist verschenen: ANWB Wandelrouteboek Nederland