Vogeldagboek©


Maandag 1 augustus 2005 - Koningen en salamanders

Vandaag fiets achterop en wat door het Balijbos in Pijnacker en het Zoetermeerse Buytenpark gefietst. Het is 'ontspannender' natuurbeleven dan bijvoorbeeld op de Starrevaart waar je elk moment wat anders ziet. Zeker in deze tijd van het jaar met dichte begroeiing is het relatief rustig in bos en park.

Ik had de pech dat aan de westkant van het Balijbos gemaaid werd zodat ik tussen de 'normale' vogels slechts 1 witgat zag. Verder hoorde ik bij de ingang aan de Zoetermeerse kant bedelende sperwerjongen.

Winterkoning010805A
Winterkoninkjes (Troglodytes troglodytes - Wren) en andere vogels laten zich dankbaar fotograferen op de boomstronken op de telpost in het Buytenpark, het hoogste punt. De vogels zitten mooi 'vrij' waardoor je ze scherp op de foto kan krijgen tegen een ver verwijderde achtergrond die 'donker' is (weilanden, bomen, wolken).
Winterkoning010805

In het Buytenpark zaten in de buurt van hun nest twee jonge bruine kiekendieven: gele kop en donkerbruin. Boven de Benthuizense Noordpolder zag ik later een volwassen vrouwtje en dan valt het verschil goed op: lichtgele kop en valer bruin, niet geheel gaaf vleugeldek meer met lichte veren op de voorste vleugelranden.

Bovenop de telpost in het Buytenpark speelden wat winterkoningen en grasmussen en telde ik een stuk of vijftien argusvlinders, elders in het park vlogen er nog meer. Verder o.a. kleine koolwitjes, een groot koolwitje man, kleine geaderde witjes, atalanta's, zwartsprietdikkopjes, bruine zandoogjes, wat blauwtjes en een citroenvlinder.

In Oosterheem vlogen bij de nestwand maar een paar oeverzwaluwen. Dit jaar heb ik ze niet zo nauwlettend gevolgd, zouden er al uitgevlogen zijn en vertrokken? De wand zag er wat 'slordig' uit. Opvallend was daar een foeragerende gigagroep putters, tweemaal geteld, rond de tachtig!

*****
In en rond de Wilckplas vanavond o.a. 250 wulpen, 18 watersnippen, 1 groenpootruiter, 2 zwarte ruiters, 2 witgatten, 6 oeverlopers, 1 Temmincks strandloper, 1 bonte strandloper, 2 juveniele) kleine plevieren en 8 witte kwikstaarten.

Kleinewatersalamander290705
Kleine watersalamanders (Trituris vulgaris - Smooth Newt; adult above, male?) verrast door een plank op te lichten. Boven een adult in de landfase (in de paringsfase zijn ze veel gekleurder), waarschijnlijk een man, onder een 'subadult', een jonge salamander die inmiddels ook aan land is gekropen.
Kleinewatersalamander290705A

De kleine watersalamander is nog een talrijk voorkomend amfibie in ons land. Eens stond hij op de lijst van beschermde diersoorten, tegenwoordig valt hij onder de Flora- en faunawet en is geen speciale ontheffing nodig als hij bij bepaalde activiteiten verstoord zou worden.

Vrijdagavond was ik bij een kennis om te kijken of er dit jaar weer ransuilen bij zijn boerderij hadden gebroed. Jammer genoeg niet, maar in zijn natuurvriendelijk ingerichte tuin krioelde het van de salamanders. De paartijd, april en mei, brengen ze in het water door.

Daarna kruipen ze op het land en houden zich overdag schuil op vochtige plaatsen (reptielen hebben een harde huid en hoeven die niet vochtig te houden) en gaan 's nachts op jacht naar naar wormen, insecten, naaktslakken enz. Toen ik wat naar gegevens over de salamanders in boeken zat te bladeren, viel me op dat deze kleine diertjes zo oud kunnen worden: tussen de tien en twintig jaar!

Grasmus010805
Een jonge grasmus (Sylvia communis - Whitethroat; juvenile) in het Buytenpark.