Vanmorgen las ik in de krant dat het een slecht vlinderjaar is. Klimatologische omstandigheden zijn daar de oorzaak van waardoor vlinders te weinig voedsel kunnen vinden. Ik neem de gegevens van de Vlidnerstichting zonder meer aan, voor mijn gevoel zijn er inderdaad ook (veel) minder vlinders dan anders.
Dat is op zich niets bijzonders, elk jaar heb je veranderingen in flora en fauna. Vorig jaar veel muizen, dus veel roofvogels, dat schijnt dit jaar minder te zijn. Door verandering in vegetatie zie je het ene jaar veel vogels in een bepaald gebied, het andere jaar minder. In het bentwoud broedden dit jaar geen bruine kiekendiven, hoorde ik maar een enkele keer een spotvogel en bosrietzanger, en wemelde het er van de blauwborsten.
Toevallig had ik gisteren twee van de genoemde vlinders gefotografeerd waarmee het minder goed gaat, de prachtige, tropisch getinte dagpauwoog en de ook al zo fraaie distelvlinder. Beide op een vlinderstruik in Benthuizen.
De bovenkant van de distelvlinder (Vanessa cardui - Painted Lady) lijkt oppervlakkig gezien een beetje op een kleine vos, maar die heeft in elk geval blauwe vlekjes langs de vleugelranden.
|
|
De onderkant van de dagpauwoog (Inachis io - Peacock) is donkerbruin met zwart.
*****
In de Wilckplas vrijdagavond o.a. 2 zomertalingen en 1 Temmincks strandloper.
*****
Recent verschenen: Polders! Gedicht Nederland
|