Vogeldagboek©


Donderdag 28 juli 2005 - Veel vogels op de plas

Op de Starrevaart zitten op het ogenblik bijzonder veel vogels. Een groot aantal knobbelzwanen. ik telde ruim duizend (1050) grauwe ganzen, de kieviten heb ik niet geturfd maar dat waren er nog meer, grote hoeveelheden eenden, meerkoeten en meeuwen, forse groepen aalscholvers, lepelaars, kemphanen, tureluurs enz.

Fazant280705B Fazant280705C
Een jonge fazanthaan (Phasianus colchicus - Pheasant, male juvenile) is de weg kwijt en roept doorlopend naar zijn familie. Jonge fazanten zien er nogal bont uit en worden wel eens verward met andere vogelsoorten. Er lopen diverse fazantenfamilies rond de Starrevaart.

Vandaag waren er geen 'spectaculaire vogels' te zien als de afgelopen dagen zoals grauwe franjepoot en reuzensterns. Maar het blijft boeiend om tussen al die duizenden vogels te speuren naar bijzonderheden, zoals piepjonge visdiefjes op het grote slik, zomertalingen tussen de eenden enz.

Waarnemingen vanmorgen o.a.: aalscholver 109, lepelaar 51, zomertaling 3, paartje rosse stekelstaart, kleine plevier 2 (gisteren zijn er 17 gezien!), bontbekplevier 1, goudplevier 54, zomertortel 2.

Maandag schreef ik dat knobbelzwanen (en meerkoeten) vlak bij de hut een soort 'watergras' aten. Dat is schedefonteinkruid. Kleine zwanen eten in de herfst en winter de knolletjes van deze waterplant.

Blauwborst270705
Voor de Amaliahut zat gisteren deze jonge blauwborst (Luscinia svecica cyanecula - White-spotted Bluethroat, juvenile).

Ook eerder schreef ik over een steen in het nest van visdiefjes. Ik dacht aan de mogelijkheid dat stenen warmte vasthouden, gunstig voor het broedproces. Een weidevogelbeschermer schreef dat hij in nesten soms kluiten ziet liggen, wellicht dat die stukjes grond zorgen voor een stabiele ligging van de eieren.

Kleinekarekiet280705AB
Eveneens bij de Amaliahut een jonge kleine karekiet (Acrocephalus scirpaceus - European Reed Warbler, juvenile). Het vogeltje zat rustig op een stengel maar kon zijn evenwicht niet bewaren!