Vogeldagboek©


Woensdag 27 juli 2005 - Hoppen in de Gers (11)

Vandaag een aflevering die niet geschikt is voor mensen die bang zijn voor spinnen (arachnofoben) Hoewel deze spinnetjes er kleurrijk en helemaal niet eng uitzien, voor mijn gevoel. Ik vind ze zelfs mooi, maar ik weet wat angsten zijn en ik zal 'mijn' spinnen dan zeker ook niet aan anderen opdringen. De insecten in dit Vogeldagboek zijn overigens nauwelijks een centimeter groot.

Het gaat om krabspinnen, ik vond twee soorten in onze vakantietuin. Eén soort in twee kleuren, ze kunnen zich aanpassen aan de kleur van de bloemen. En ook een spinnendoder, de zgn. glasvleugelspinnendoder.

De krabspinnen en de spinnendoder zijn (erg) zeldzaam in onze omgeving. Krabspinnen liggen in bloemen in hinderlaag en pakken zo hun prooi. De rode spin zat in een (roodkleurige) oleander, van de andere spinnen weet ik het niet meer. De spinnendoder vloog driftig rond op zoek naar hapjes.

Blinkendekrabspin200605
Blinkende krabspin (Synaema globosum - Crab Spider).

Met deze gele krabspin heb ik heel wat leuke momenten beleefd. Ik had het beestje al snel ontdekt en dat ze bijzonder goede ogen hebben, bleek wel: elke keer als ik met de camera dichterbij kwam, kroop hij weg achter een takje. Als ik dan de camera dan van onderen op hem richtte, kroop hij weer naar boven. Enz. enz. enz.

Dagenlang duurde dit best grappige spelletje. Omdat ik hem toch graag wilde fotograferen, heb ik een glazen pot gereedgezet met omgekeerde glazen asbak erop. Na wat proefopnames bleek dat ik zo insecten (hoewel, spinnen zijn eigenlijk geen insecten) goed kon 'platen'. De krabspin op een stengeltje laten kruipen, in de pot, snel wat foto's en weer teruggezet in zijn eigen bloem. Daarna ging het verstoppertje spelen weer verder alsof er niets was gebeurd.

Blinkendekrabspin130605
Een rode variatie van de blinkende krabspin (Synaema globosum - Crab Spider; red variety) op oleander.

Bloemkrabspin060605
Dit is een bloemkrabspin (Thomisus onustus - Crab Spider), met een heel karakteristiek lichaam. Ik kwam bij mijn zoektocht op internet naar de naam van deze spin ook Misumena vatia tegen, maar ik weet niet of dat dezelfde is.
Bloemkrabspin060605A

Isodontiamexicana160605C
Dit insect had ik gezien als een glasvleugelspinnendoder (Auplopus carbonarius - Spider Wasp). Een deskundige wees me er echter op dat het om een niet in Nederland (en België) voorkomende Isodontia mexicana (Grass-carrying Wasp) gaat. Dat is o.a. te zien aan de blauwe gloed op de vleugels en het langgesteelde achterlijf.
Isodontiamexicana160605A

(wordt vervolgd)