Het gebeurt niet vaak dat ik twee dagen achter elkaar naar de Starrevaart sjees. 'k Stond vanmorgen op het punt om de directe omgeving van Benthuizen te verkennen, toen ik een telefoontje kreeg dat er een grauwe franjepoot op de Starrevaart was.
Tsja, dat zijn vogels die ik zelden zie (later las ik dat hij nog maar twee keer eerder op de vogelplas is gemeld) en die in de boeken staan als schaarse doortrekkers. Franjepoten zijn zo groot als een spreeuw en vallen op door hun razendsnelle foerageergedrag. Dit vogeltje zat in een plasje op het slik, dus op grote afstand.
Grauwe franjepoot (Phalaropus lobatus - Red-necked Phalarope; adult), schaarse doortrekker in West-Europa.
Dat het een grauwe franjepoot was, was aan de spitse snaveltje te zien. Rosse franjepoten trekken later in het jaar door en zijn minder zeldzaam zijn. Die hebben een duidelijk dikker snaveltje.
Het zijn geen vogels waarmee ik vertrouwd ben en daarom heb ik advies gevraagd. Ik twijfelde tussen een adulte vogel en een juveniele vogel die ruien naar hun (1e) winterkleed. Juveniele vogels zijn echter nog maar kort uit het ei en hebben in deze tijd van het jaar nog hun juveniele kleed. Dat was hier duidelijk niet het geval. Jonge vogels beginnen pas eind augustus te ruien.
Bij de Starrevaart zaten opnieuw 4 zomertorteltjes (Streptopelia turtur - European Turtle Dove).
|
|
Wat foto's van de afgelopen dagen uit eigen tuin: een jonge merel (Turdus merula - Common Blackbird) op de schutting en een steenhommel (Bombus lapidarius - Stenhumle) die het stuifmeel bij de achterpoten verzamelt (gele plakken).
|