Je moet ontzettend goed kijken want ze sluipen door de gemaaide begroeiing, maar ze zitten er volop: zomertortels! Vanmiddag maar liefst zeven bij de Starrevaart, meestal in de grote pas gemaaide driehoek tussen Kniplaan, rijksweg en fietspad, maar ook langs de smalle stroken langs rijksweg en Kniplaan.
Turkse tortels en houtduiven vallen meteen op, die lopen pontificaal naar zaden te zoeken. Holenduiven en zomertortels, en zeker de laatste soort, zoeken elke oneffenheid om zich te verbergen, je ziet ze pas goed als ze opvliegen. Dat doen ze vrij vaak want ze schrikken overal van op, het zijn net als holenduiven zeer schuwe vogels.
Zomertortel (Streptopelia turtur - European Turtle Dove) vanmiddag langs de Starrevaart, je zou ze beter sluipduifjes kunnen noemen.
Om ze goed te zien kan je het beste op het bankje bij het grote infobord gaan zitten en dan naar het oosten kijken. De zomertortels foerageren graag tegen de helling van de oprit naar de brug over de rijksweg. Zelf ben ik heel voorzichtig achter een struik gaan staan naast het fietspad en heb daar onderstaande foto gemaakt.
Het was buiig, geen zware regenval maar je moest toch goed opletten dat je fotospullen niet nat werden. Dus tussen de buien door naar de hut gewandeld en terug. Verdere waarnemingen o.a. 57 knobbelzwanen, 49 lepelaars, 2 zomertalingen, 11 kemphanen, 10 zwarte ruiters, 11 oeverlopers, 11 kemphanen, 6 bontbekplevieren, 2 kanoeten en 1 groenpootruiter.
Ook vloog er langs de Starrevaart een man luzernevlinder, het was in de vlucht onmogelijk te zien of het een gele of zuidelijke luzernevlinder was.
|
|
Parende lantaarntjes (Ischnura elegans - Blue-tailed Damselfly) langs de Starrevaart. Paringswiel wordt deze houding genoemd.
Een vrouwtje klein geaderd witje (Pieris napi - Green-veined White) naast ons huis.
*****
KORTE BESPREKING: the nature guide to the Coto Doņana and surrounding coastal lowlands
|