Op mijn vragen over insecten zijn tal van reacties gekomen, hartelijk dank daarvoor. (Ik hoop op begrip dat ik niet iedereen persoonlijk kan bedanken.) Er waren suggesties van lezers die 'dachten' een insect te herkennen, anderen 'wisten het zeker', en er waren reacties van deskundigen en beroepsmensen.
Afgaande op alle antwoorden en na bestudering van boeken en internet, kan ik zeggen dat de wants met 3 gele vlekken een brandnetelwants is (Liocoris tripustulatus - Mirid Bug) en de vlieg een slankpootvlieg (Poecilobothrus nobilitatus - Long-legged Fly).
Het lieveheersbeestje is inderdaad een veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis - Multicolored Asian Ladybird), met een pop die de larve van zijn eigen bloedverwanten aan het opvreten is. Dr.ir. Antoon Loomans van de Wageningen Universiteit (Plantenziektenkundige Dienst) schreef me dat hij sinds 2003 onderzoek verricht naar deze vraatzuchtige kever. Het uit Azië afkomstige beestje is destijds uitgezet ter bestrijding van bladluis, heeft zich in de vrije natuur verspreid en richt daar forse schade aan.
Nog een paar foto's van het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis - Multicolored Asian Ladybird) en een larve.
Antoon heeft op diverse internetsites oproepen geplaatst om waarnemingen van dit insect door te geven, zodat de ontwikkelingen goed gevolgd kunnen worden. voor meer informatie over hoe de kever er uit kan zien (verschillende gedaantes) en hoe de waarnemingen door te geven, zie http://www.stippen.nl/artikelen.php?art=HAXART.
|
|
Dilemma's
Ook op mijn vraag over dilemma's met o.a. 'exoten' zijn flink wat reacties binnengekomen. Het is onmogelijk ze allemaal te publiceren. Ze varieerden van 'noodzakelijk en drastisch ingrijpen' tot (de meeste) 'laat de natuur haar gang gaan'. Hieronder twee korte inzendingen met uiterste standpunten. Op de volgende pagina heb ik enkele uitgebreidere, genuanceerde reacties geplaatst.
Graspieper (Anthus pratensis - Meadow Pipit) in Oosterheem, foto 29 juni.
*****
Ik vind als Dr bioloog/zoöloog dat we dat MOETEN tegenhouden. En inderdaad desnoods wegvangen en afmaken, die horen hier echt niet thuis, hoe lief ze ook lijken, en zijn hier enkel verzeild geraakt door volière-adapten, houders van siervijvers of illegale milieus. Vervalsing van, en toenemende niche competitie met de inheemse fauna (en ook flora) wordt een torenhoog probleem in het natuurbehoud en groenbeheer!
De discussie (met uiteraard verschillende meningen en standpunten) Exoten een vloek of een zegen kan je ook volgen op het Forum van de Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen via deze link: http://www.vzwlagare.be/vwgforum/topic.asp?TOPIC_ID=891
Mvg, Dr Tom Gheskiere alias Xyala Dr Worm op het forum
*****
In de dierenwereld is hetzelfde dilemma ontstaan als in de mensenwereld. Afschieten van mensen in Afrika en noem maar op, doet vreemdelingen naar ons komen. Nu die mensen hier maar afschieten? Hitler had daarover zo zijn verschrikkelijke gedachten. Laten we eindelijk eens ophouden om iets of iemand exoot te noemen en het leven zuur te maken. Zonder ons ingrijpen doet de natuur ons zelf wel reguleren.
Koeien niet meer in de wei laat grote grasvlakten ontstaan, dat is wat die ganzen graag hebben. Beesten terug in de wei dus. Het claimen van schade begint zo langzamerhand ook de spuigaten uit te lopen, en boeren klagen toch altijd, dat was vroeger en dat is nu zo, het zijn en blijven Hollanders. De boeren werken hard, ik zal er niets van zeggen, maar het is "rupsje nooit genoeg". Sorry voor de lange ontboezeming, voor mij is het geen dilemma om TEGEN elke afschot te zijn.
Groeten, Gerard Planjer
|