Vogeldagboek©


Waterhoentjes110705A
Dit waterhoentje (Gallinula chloropus - Common Moorhen) zwemt met haar ene jong al dagen bij de Starrevaarthut.
Woensdag 13 juli 2005 - Velduilen aten veldmuizen

Van oktober tot februari waren er zo'n tien à twintig velduilen in het Bentwoud in Benthuizen. Veel mensen hebben van die prachtige vogels kunnen genieten als ze aan het foerageren of baltsen waren. In februari al waren ze plotsklaps vertrokken, eerder dan op andere plaatsen in ons land waar dit jaar sprake was van een opvallend groot aantal velduilen (influx).

Op 15 februari heb ik zo'n driehonderd braakballen geraapt. Er lagen er veel meer, erg nat en vaak beschimmeld, heb de 'mooiste' uitgezocht. Martin van de Reep van de uilenwerkgroep van de Stichting Werkgroep Groenbeheer Nootdorp-Leidschendam heeft een steekproef genomen en ruim dertig braakballen onderzocht.

Braakballen_velduilen150205
Foto van een hoopje braakballen van velduilen in het Bentwoud (foto heb ik op 15 februari gemaakt).

Per complete braakbal (veel waren niet volledig maar in elkaar gedraaid) werden 3,25 prooien vastgesteld. Zekere determinatie: 79% veldmuis en 2% bosmuis. Verder 14% plukresten van muis (waarschijnlijk veldmuis) en 5% plukresten muis en veren. Het is Martin opgevallen dat er weinig botresten aanwezig waren, voornamelijk haren. Vergeleken met ransuil of kerkuil zou velduil misschien over sterke(re) maagzuren beschikken.

Vader en zoon Rob Kraayeveld hadden in het Gatsewoud in Nieuw-Vennep op mijn verzoek in maart braakballen geraapt. Resultaat van de 35 braakballen van velduilen: 98 veldmuis, 1 bosmuis, 1 bruine rat, 1 huismuis en 1 vogel.

Vanmorgen een poosje op de Starrevaart geweest. De slaapplaats was al grotendeels verlaten. Geteld 44 lepelaars, 1 bonte strandloper en 1 zomertortel.

Steenrodeheidelibel110705
Vrouwtje steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum - Vagrant Darter) maandag langs de Starrevaart. Later zei een deskundige dat het ook wel een jong mannetje zou kunnen zijn.

Waterhoen110705A_juv
Een close-up van het jonge waterkippie (Gallinula chloropus - Common Moorhen, juvenile). Beide foto's van waterhoentjes van maandag.